Barthel-Rúzsa Zsolt államtitkárként irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot

Barthel-Rúzsa Zsolt államtitkárként irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot

A HM új államtitkára korábban a Fidesz egyik háttérintézményének a Századvég Alapítványnak volt az elnöke, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Igazgatóságának tagja, jelenleg pedig a Századvég International tulajdonosa.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felterjesztése alapján, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Barthel-Rúzsa Zsoltot nevezte ki. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében azt írta, a jelenlegi háborús helyzetben jelentősen felértékelődött a hazánk kiber- és fizikai biztonsága ellen irányuló törekvésekkel szembeni hatékony fellépés, amelyben kulcsfontosságú a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szerepe. Annak érdekében, hogy a Szolgálat ebben a feladatban megfelelő súllyal vehessen részt, szervezeti átalakításra volt szükség.

Ennek megfelelően, 2023. május 1-től a Honvédelmi Minisztérium keretein belül államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) működését. Az átalakítás a HM szerint tovább erősíti a Szolgálat fő célkitűzéseit, a politikai és katonai döntéshozatal és a nemzeti érdekérvényesítő képesség támogatását, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosítását.

Barthel-Rúzsa Zsolt, korábban a Fidesz egyik háttérintézményének a Századvég Alapítványnak volt az elnöke, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Igazgatóságának tagja, jelenleg a Századvég International tulajdonosa.

(MTI)

Címlapkép: Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke a Századvég Alapítvány nyári egyetemének megnyitóján a Budapest Music Centerben 2018. július 9-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi