Orbán Viktor fű alatt Kijevbe ment, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon

Orbán Viktor fű alatt Kijevbe ment, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon

Az orosz-ukrán háború kitörése óta nem járt ott a magyar miniszterelnök, szinte egyedüli európai vezetőként. Most közel 2,5 év után csendben megtörte a jeget a fagyos viszonyban.

Szigorúan bizalmas szervezésben, a nyilvánosság mellőzésével utazott Kijevbe Orbán Viktor, aki előtt az EU csaknem minden kormányfője járt már az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot - adja hírül a Telex. Mint kiemelték, tárgyalt ott az Egyesült Államok elnöke is, de

a magyar miniszterelnök csak most jutott el, nemcsak Kijevbe, de oda is, hogy kétoldalú megbeszélés keretében tárgyaljon a szomszédos ország már öt éve hivatalban lévő elnökével, Volodimir Zelenszkijjel, gyakorlatilag csaknem két és fél év után.

Ismeretes, májusban már sor került egy telefonos egyeztetésre a két ország vezető politikusa között, amikor is szintén a magyar-ukrán kapcsolatokról, valamint a háború és béke kérdéséről beszéltek.

De a tárgyalás eredményességéről akkor sem lehetett túl sokat megtudni a nyilvánosságban, csupán arról állapodtak meg akkor biztosan, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.

Szép csendben utazott Orbán Ukrajnába

Most a lap információi szerint nem terveznek aláírni a felek semmilyen megállapodást és közös sajtótájékoztatót sem szerveznek a csendben megszervezett keddi találkozón. Bár ez most mérföldkőnek tekinthető, mégis megvannak a két ország közti kapcsolatok korlátai.

Orbánt az késztethette szerintük a találkozóra, hogy ukrajnai politikája elszigetelte elsőre kiszemelt potenciális pártszövetségeseitől az unióban, és az is, hogy Magyarország hétfőn az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét átvette fél évre.

Az uniós elnökség sikeres végigviteléhez pedig a miniszterelnöknek javítania kell az EU-n belüli, most leginkább oroszpártinak tartott megítélésén.

A békéről és a kétoldalú kapcsolatokról volt szó

Utóbb közleményben erősítette meg a találkozót Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból. Azt közölte, „a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is”.

Több konkrétumról azonban nem szól a fáma Havasi részéről.

Orbán Viktor Facebook-oldalán tömören ennyit írt:

A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.

Ehhez a posztszöveghez pedig egy közös, kézfogós fotót mellékelt Zelenszkijjel.

(Címlapkép és fotók: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)