"Start": Orbán Viktor ma hivatalosan átvette a soros EU-elnökséget

"Start": Orbán Viktor ma hivatalosan átvette a soros EU-elnökséget

A Brüsszelbe utazó kormányfő belga kollégájával is tárgyalt, de hogy konkrétan miről is beszélhettek még, azt homály fedi. Marad láthatólag a szófukarság.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta nem túl kimerítően az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A mai találkozó keretében

a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

Havasi szűkszavú közleményéből még az derült ki, hogy a megbeszélés után Orbán Viktor Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

A kormányfő sajtófőnöke azonban ennél több információval nem szolgált Orbán napirendjének tartalmáról.

De Croo egyébként korábban már bírálta a kormányt azért, mert a jogállamiság és a korrupció elleni harcban nem lát előrelépést Magyarországon.

Orbán: Start!

A formális aktusról a miniszterelnök velősen így számolt be a Facebookon: "A mai napon átvettük az Európai Unió elnökségét a belga miniszterelnöktől".

"Start EU-elnökség"

- tette hozzá szófukar módon Orbán Viktor.

Nemcsak a belga miniszterelnök kritizálta Orbánékat

Emlékezetes, múlt kedden Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős minisztere dorgálta meg az Orbán-kormányt a jogállamiság hiányosságai miatt. Hadja Lahbib felrótta, hogy Magyarország nem hajtja végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy lezárható legyen az Európai Unió alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás. Ez nyilvánvalóan az állami korrupcióval is szorosan összefügg.

(Címlapkép: Orbán Viktor - Facebook)