Orbán Viktor: „Ha a brüsszeli bürokraták úrrá lennének a hungarofóbiájukon, akkor együtt nagyszerű dolgokra lehetnénk képesek”

Orbán Viktor: „Ha a brüsszeli bürokraták úrrá lennének a hungarofóbiájukon, akkor együtt nagyszerű dolgokra lehetnénk képesek”

A miniszterelnök az EU-t bírálta a nagyrészt uniós forrásokból finanszírozott veszprémi kulturális rendezvénysorozat megnyitóján.

Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023-ban. Könnyű és hálás róla beszélni, Európáról beszélni nehéz és körültekintést kíván

- ezzel a felütéssel adott politikai irányt Orbán Viktor Veszprémben a Tánc és Mozgásművészeti Központ avatóján.

A miniszterelnök közölte, a Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat nyomán százmilliárd forint körüli összeget fektettek a városba, de „ami itt történt, arra minden magyar büszke lehet határon innen és túl”. A miniszterelnök mindenkit arra biztatott, hogy menjen el Veszprémbe, „itt megerősödik abban a hitében, hogy magyarnak lenni jó, magyarként élni az emberi élet méltó formája”.

Orbán Viktor felidézte, hogy Veszprém a királynő városa, a kormány pedig „szinte az utolsó filléreit is odaadta Veszprémnek, „hiszen egy királynő nem mehet a bálba akármilyen hacukában”.

A kormányfő ezután sajátos módon fejezte ki köszönetét az uniós forrásokból is megvalósított veszprémi kulturális beruházások kapcsán.

„Köszönjük ez Európai Uniónak, köszönjük a döntést meghozó brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém, így Magyarország mellett döntöttek. Veszprém teljesítménye mutatja, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni a jól kifejlett hungarofóbiájukon, akkor mi együtt, Magyarország és Brüsszel nagyszerű dolgokra vagyunk lehetnénk képesek. Kár, hogy Veszprém példája a kivétel, és nem az általános szabály”.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „Pannóniában tudjuk, hogy az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt. Az a tény pedig, hogy a Római Birodalmat nem egy másik birodalom, hanem különböző harcias törzsek döntötték meg, egyes területeit más és más törzsek foglalták el, rendezkedtek be rajta, el is döntötte Európa sorsát, eldőlt, hogy Európában saját nyelvvel, saját kultúrával, saját ösztönvilággal rendelkező nemzetek lesznek, és minden, ami ezzel jár: rivalizálások, konfliktusok, területi és hatalmi viták, valódi, tétre menő és presztízsversengések”.

"Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott" - mondta a miniszterelnök, aki szerint ez ma is így megy. Egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat, a nemzeti kultúra és az európai értékek, a szuverenitás és az "ever closer union", ahogyan Brüsszelben mondják - tette hozzá.

Ha szerencsénk van, megtaláljuk a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és európai együttműködés között, ha nincs, akkor "elbillen a dolog" és "nemzeti konfliktusok aknamezője" vagy "bürokratikus hatalmi gépezet" lesz belőle, amely visszaél a hatalmával.

A miniszterelnök szerint az Uniót két cél, két küldetés hívta életre: béke és jólét.

Ma kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági helyzet és kilátások egyre aggasztóbbak és rosszkedvűbbek. Ha az EU nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? Ha nem találjuk meg rá a választ, akkor az olyan szép szokások, mint az Európa Kulturális Fővárosa napjai is meg vannak számlálva. Ma viszont ünnepelni jöttünk, és örüljünk neki, hogy még van miért

- zárta rövidre beszédét Orbán Viktor.

Címlapkép: A felújított veszprémi Ruttner-ház 2023. május 10-én. Az épület 1,4 milliárd forintból újult meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával. Fotó: MTI/Vasvári Tamás