Orbán mást mond, és mást tesz

Bana Tibor országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök nagyon helyesen állapította meg azt, hogy Európának szüksége van az orosz kereskedelmi kapcsolatokra. Ezzel szemben a kormány nemrégiben ismételten támogatta az Oroszország elleni uniós szankciókat, amivel sok milliárd forint kárt okoz már rövid távon is a magyar gazdaságnak, és csak a háborús hangulatot erősíti a régióban.

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy "hazánk függetlenségére való tekintettel azonnal vonja vissza a gazdasági korlátozásokat".

Orbán Viktor nemleges választ adott az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokra is. Bana szerint azonban Magyarország önrendelkezési jogát valóban csak úgy tudjuk megőrizni, ha azt is megakadályozzuk, hogy az ország területén keresztül szállíthassanak fegyvereket.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor elkötelezte magát az ukrán–orosz konfliktus békés rendezése és hazánk semleges állapota mellett. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk". A Jobbik úgy véli, amennyiben a kormányfő "komolyan gondolja ezt, akkor a Fidesz támogassa a Jobbiknak a parlament elé terjesztett, hazánk semlegességét deklaráló politikai nyilatkozattervezetét.