Der Standard: Orbán feltételei nem fognak megértésre találni a Néppártban

Der Standard: Orbán feltételei nem fognak megértésre találni a Néppártban

Orbán Viktor feltételekhez köti, hogy bent maradjon az Európai Néppártban, ugyanakkor arról beszél, hogy új, kereszténydemokrata összefogást alapít – írja lapszemléjében a Népszava a Der Standardra hivatkozva.

Az osztrák napilap szerint ezt azt jelent: a magyar miniszterelnök mindinkább arra készül, hogy otthagyja a kereszténydemokratákat. Maradását a pártcsaládban attól tette függővé a csütörtöki sajtóértekezletén, hogy az Európai Néppárt visszatér-e konzervatív gyökereihez, ideértve a bevándorlás elutasítását, a hagyományos családmodellt és a nemzeti identitás, illetve kultúra megőrzését. Ugyanakkor azt is hozzátette: kérdéses, hogy a Fidesz keresztül tudja-e vinni elképzelését a pártcsaládban.

A Der Standard kizártnak tartja, hogy a Néppárt a problémás magyar párt kívánságára olyan irányvonalra állna rá, amit Ausztriában a Szabadságpárt jelenít meg. Budapesti megfigyelőkre hivatkozva az osztrák lap azt írja: Orbán Viktor azért tette le a garast, hogy a maga elhatározásából lépjen ki a szövetségből.

Ez a koreográfia arra szolgálhat, hogy a magyar miniszterelnök megőrizze az arcát, legalábbis a hívei körében. A Der Standard azt is megjegyzi: a lengyel PiS fémjelezte frakció, vagy az FPÖ-t és a Salvini-féle Ligát is magában foglaló másik csoport boldogan befogadná Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök kijelentései azonban arra utalnak, hogy ő inkább egyesítené a kettőt, amivel megérkezne a szélsőjobbra, de a periféria politikailag nem kölcsönözne neki olyan súlyt, mint a néppárti tagság.