A nyugdíjasok felvásárlása

A nyugdíjasok felvásárlása

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

Célzott pártpropagandába kezdett a Fidesz, természesen közpénzen. Nagy esélyt teremt magának ezzel az újabb kétharmadra. Csak éppen azt felejti el, hogy az öregek kedvére csinált politika mindnyájunk jövőjét veszélyezteti.

Célzott pártpropagandába kezdett a Fidesz, természetesen közpénzen. JóKor címmel gyártanak az adóforintjainkból olyan újságot, amely leplezetlen Orbán-dicséret és persze nyílt Fidesz-reklám.

Magyarországon ezt is lehet, ékesen bizonyítva ezzel azt az alapigazságot, hogy a demokráciához elsősorban demokraták kellenek. Azaz emberi jellem, közelebbről politikusi erkölcs. A Fideszben ilyesmiről már szó sem lehet.

A Fidesz immár egészében – tehát kezdve Orbán pártelnökön, le az utolsó falusi aktivistáig – elveszítette a „demokratikus jellegét” (copyright by Kövér László, az MNB pénze „elveszítette közpénz jellegét”). Angolszász típusú, tehát valódi modern demokráciában ugyanis senki sem venné magának a bátorságot ilyenhez. Például hogy a BBC pártpropagandát sugárzik… ugyan.

A nyugdíjasoknak szánt célzott propaganda okai világosak.

Orbánék kezében van az információs hatalom. Ők diktálnak a KSH-nak, hogy mit és milyen formában tehet közzé, csak nekik van pénzük – közpénzük – alapos közvélemény-kutatásokra.

Bemérték, amit egyébként tud mindenki, aki ezzel foglalkozik: ma Magyarországon kb. 3,3 millió embernek a legérzékenyebb pontja a nyugdíj.

Ennyien vannak, akik vagy már kapnak nyugdíjat, vagy az a legfőbb reményük, hogy a közeljövőben nyugdíjat fognak kapni. A közeljövő nem holmi ködös távlat, hanem a következő kormányciklus maga.

Ezeket az embereket kell meggyőzni, hogy az egész egzisztenciájuk attól függ, kormányon marad-e a Fidesz 2022-ben.

Ez hatalmas szavazóbázis, ugyanis eme 3,3 millió mindegyikének van választójoga. Ha sikerül mindnyájukat meggyőzni, akkor az nem kétharmad – az a kétharmadnál sokkal több.

És ha hozzátesszük a teljesen tisztázatlan határon túli szavazással szerezhető (és több mint 90 százalékban a Fideszre leadott) szavazatokat – akkor az Orbánnak akár 80 százalékos parlamenti többséget is eredményezhet.

A célzott nyugdíjaspropagandával a Fidesz olyan akcióba kezdett, amelynek a sikere tulajdonképpen el is dönti a 2022-es választásokat.

Egyelőre úgy fest, hogy az ellenzék még fel sem ocsúdott. Miután felébrednek, a legtöbbjük vélhetőleg ugyanolyan rossz választ fog adni, mint már annyiszor az elmúlt években, gondoljunk csak az MSZP álmentősére, aki hülyeségeket beszélt, ráadásul teljesen hiteltelen volt (kivéve az MSZP politikusainak a szemében).

Mit jelent ez az ország jövője szempontjából?

Ismerve Orbán cinizmusát, ő azt mondja az övéinek, hogy nem számít, mit mondunk, az a fontos, amit teszünk. Tehát jó ez így, ha ez a kormánytöbbség ára, akkor fizessük meg. 2002-ben Medgyessy a nyugdíjasoknak tett ígéretekkel vert meg minket, most ezt nem engedhetjük meg.

Az ő fideszes népe nyilván meg is hajol ezen érv előtt, és lelkesen fogja reklámozni az „időseket tisztelő” Orbánt és Fideszt.

Van azonban itt egy másik szempont is. Nevezetesen az ország jövője. És talán vagyunk még néhányan, akiknek nem a személyes jövőnk az első, hanem a nemzeté.

Ma a 20–40 éves korosztály létszáma 2 460 000. 2026-ban ez a szám 260 ezerrel lesz kisebb, 2 200 000 alá fog csökkenni.

Orbánék jól látják: Magyarország demográfiai katasztrófába fordul ezeken az években, és valóban az idősek fogják eldönteni, hogy ki kormányozzon, illetve az idősek döntő befolyással bírnak a parlament összetételére. És ebből is hasznot fognak húzni.

Emlékezzünk Koncz Zsuzsa hangjára:

„Valahol egy lány hófehérben jár,
ő a legszebb messze földön.
Hívja őt egy nap az öreg király,
feleségül megkívánja, de így szól a lány:
A királyé nem leszek, nem leszek,
akkor inkább elmegyek, elmegyek,
soha vissza nem jövök, nem jövök már.”

Lehet az öregekkel választást nyerni, lehet rájuk hivatkozva kormányozni.

Csak élni nem lehet, hosszútávon élni. Az öregek kedvéért csinált politika jövő nélküli politika.

A képlet egyszerű, és egyébként éppen az elmúlt évtizedben éltük meg intenzíven. Ha beköszönt a konjunktúra, a fiatalok el fognak menni, mert tisztán érzik, hogy ebben az országban nincsen jövőjük.

Nem artikulálják tudományosan, de a saját bőrükön érzik, hogy ebben az országban az van, amit az öregek akarnak, az a fontos, hogy az öregek jól érezzék magukat. És ezek az érzéseket erősíti a Fidesz. És Orbán Viktor a jövőtlenséget személyesíti meg.

Emlékezzünk a dal végére:

„Valahol egy lány sehova sem jár,
szép titokban eltemették.
Hívja őt egy nap az öreg király,
szörnyű mérges, hogyha nem jön – mit tehet mást?”