„Orbán Viktor fogadja el David Cameron szövetségét!”

David Cameron csütörtökön munkalátogatásra érkezik Budapestre. A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint Orbán Viktor az Országházban fogadja a brit miniszterelnököt, majd a megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlament Delegációs termében. Ezután Áder János köztársasági elnöknél, a Sándor-palotában tesz látogatást.

Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi bizottságának jobbikos alelnöke szerint a találkozó egy „ritka történelmi pillanatra” ad lehetőséget, amellyel élnie kell Magyarországnak és a magyar kormánynak.

A politikus szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a Jobbik korábban többször is kezdeményezte az európai uniós alapokmányoknak, és az annak részét képező csatlakozási szerződésnek a módosítását, újragondolva Magyarország uniós tagságát, azonban ezt a Fidesz-kormányzat mindeddig elutasította.

Gyöngyösi leszögezte: a kezdeményezésük nem eretnek gondolat, hiszen a Lisszaboni szerződés lehetőséget ad egy tagállamnak arra, hogy az alapokmányokkal és a csatlakozási szerződésével kapcsolatban javaslatokat tegyen. A jobbikos politikus rámutatott: ezzel a lehetőséggel él Nagy-Britannia is, amely az Európai Unió hathatós és átfogó reformját javasolja, illetve népszavazási kezdeményezéssel él a közeljövőben.

Gyöngyösi Márton szerint Nagy-Britannia egy európai nagyhatalmi szövetségese lehetne Magyarországnak a nemzeti szuverenitásért folytatott küzdelemben.

A Jobbik ezért felszólítja Orbán Viktort, hogy fogadja el David Cameronnak a szövetségét, és fogalmazza meg azokat a pontokat, amelyekkel Magyarország a magyar nemzeti érdekeket új alapokra helyezhetné. Gyöngyösi a közös ügyek közé sorolta a nemzeti parlamentek szerepének növelését, a bevándorlás ügyét, illetve az őshonos kisebbségek és a termőföld védelmét.

A jobbikos országgyűlési képviselő azt is bejelentette: a Jobbik egy olyan kezdeményezéssel él az Országgyűlés felé, amellyel egy politikai vitanapot kezdeményeznek az európai uniós alapokmányok módosításával kapcsolatban. Erre a vitára már a februárban kezdődő parlamenti időszakban sor kerülhetne.