Hol van már a szabadságharc? Orbán Viktor: „be kell tartanunk az EU szerződéseit!”

Orbán és Seehofer nem gyengítené Merkelt, és kiállnak az európai integritás mellett.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató legelején arról beszélt, hogy „mit nem csináltak” Seefhoferrel:

„a mai megbeszélésünk célja nem az volt, hogy gyengítsünk a német kancellárt”.

Majd hozzátette: sem a német kormány, sem pedig a kormányzópártok ellen nem kívánnak felszólalni.

A magyar államfő szerint mi „a CSU és a CDU sikerében, és egy erős német kancellárban vagyunk érdekeltek”. Kijelentette, hogy a magyar kormánypolitikájának nincs német dimenziója -, illetve „amit mi mondunk, azt nem befolyásolja a német politika”.

Ugyanakkor saját jogon részt veszünk az európai politikában, és saját jogunkon elmondjuk azt is, mit és miért teszünk – fogalmazott a magyar államfő.

Seehofer (b.) és Orbán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor egy történelmi mondással emelte ki vendége fontosságát:

„az okos magyar Münchenen keresztül megy Berlinbe”

- ami szerinte alátámasztja, hogy jelenleg a bajorokhoz fűződő barátságunknak történelmi távlatai vannak. „Köszönjük, Bajorország!” - hálálkodott Orbán a német szövetségi államból érkező támogatásért. Ami nem pusztán anyagi vonzatú, hiszen

„amikor a migránsválsággal a történelem ránk rúgta az ajtót, a bajorok csak barátsággal, megértéssel fordultak felénk”.

Németország az első számú külkereskedelmi partnerünk.

Németországon belül Bajorországgal a legnagyobb a kereskedelmi volumenünk: ez tavaly 8,5 milliárd euró volt, ami 13 százalékos bővülést eredményezett; 2.300 bajor cég működik hazánkban, több mint 100 ezer magyar munkahelyet biztosítva, közülük négy multival stratégiai megállapodást is kötött az Orbán-kormány (ide kell számolni az Audit is)

Horst Seehofer is a hosszú történelmi barátságból indult ki, majd hozzátette „a politikai párbeszéden kívül nincs más alternatíva a XXI. században”. Ezért is örül az egyeztetésnek.

Ezt követően dicsérte a magyar gazdaság eredményeit, amely például a munkanélküliséget tekintve még a németországinál is kedvezőbb. Elmondta, hogy most is születtek megállapodások a két fél között, de

„a projekteket a siker érdekében nem akarjuk nyilvánosságra hozni”.

A jövőheti EU-csúcs kapcsán elmondta, hogy „innen is kívánom teljes szívemből, hogy Merkel sikeres legyen”, hiszen „hatékony, hosszú távú megoldásra van szükség a migránsügyben”.

Elhangzott, hogy Orbán Viktor elfogadta a bajor kollégája invitálását Ingolstadtba, igaz csak bizonyos feltételekkel: a magyar kormányfőt ugyanis nagyon érdekli a labdarúgó Európa-bajnokság, és a közeli Audi gyár is.

Seehofer fontosnak tartotta megemlíteni: Bajorország továbbra is támogatja a német nyelvű Andrássy egyetemet. Majd kijelentette, nagyon elégedett a megbeszélés tartalmával.

Seehofer (b.) és Orbán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ha annyi szubjektivitást megengednek, a kérdések nagyobb izgalmakat váltottak ki, mint a sajtótájékoztató gerincét adó közlések.

Orbán Viktor, a magyar médiumok közül az egyedüliként kérdezhető M1 riporterének a törökökkel való megegyezéssel kapcsolatban megerősítette,

1., „tudjuk, hogy ez pénzbe fog kerülni, de Magyarország vállalja a hazánkra eső részt”,

2. illetve hogy a törökök vízumát meg kell előznie az ukrán állampolgárok vízumának,

3. valamint hogy hazánk nulla darab menekültet fog beengedni hazánkba Törökországból.

„Ezekkel a megszorításokkal támogatjuk a német politikát!”

- tette hozzá.

Ezután viszont hosszas filozófiai fejtegetésekbe kezdett Orbán Viktor, amely során

egy Brüsszellel szemben korábban szabadságharcot vívó politikus nyíltan kiállt az európai integráció mellett.

Mint mondta:

„két kultúra él egymás mellett”: a szerződések betartásának és félretolásának kultúrája. A Fidesz politikáját az utóbbihoz sorolta. „Ha engedjük a szerződések eltolásának kultúráját, megássuk Európa sírját. A szerződéseket be kell tartani!".

A magyar államfő hangsúlyozta: abban erősített meg őt Seehoffer látogatása, hogy Magyarország nincs egyedül a szerződések betartásának oldalán, „itt nincs kompromisszum, ebben az elvben ki is fogunk állni egymás mellett”.

Miután a német újságírók újból érdeklődtek a Merkelhez fűződő politikai viszonyukról, Orbán Viktor így hűtötte le a kedélyeket:

"Összejön két férfi, és mindenki arra kíváncsi, hogy mi a véleményünk egy jelen nem lévő hölgyről".