Orbán Viktor: Igazán belevaló kormányra van szükség

Orbán Viktor: Igazán belevaló kormányra van szükség

Orbán Viktor azzal kezdte a miniszterek eskütétele előtt megtartott beszédét, hogy a veszélyek és különösen a háború pontosan kijelöli a következő magyar kormány feladatait, következő kormányának tagjait erre figyelemmel kérte fel a közös munkára. Április 3-án a magyar választópolgárok egyértelműen kinyilvánították az akaratukat, 1990 óta soha nem állt még kormány mögött ekkora többség, "ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom" - jelentette ki Orbán.

Nehéz feladat előtt áll a megalakuló kormány a miniszterelnök szerint, mert a koronavírusból még nem lábalt ki teljesen az ország, a szomszédunkban pedig háború zajlik, emellett energia- és élelmiszerválság is fenyeget, eközben pedig Brüsszelben "összekeveredett az iránytű", ezért onnan nem kaphatunk segítséget. Éppen ezért belevaló kormányra van szükség, ami egyesíti az országot és erőt mutat - jelentette ki.

Ezt követően a miniszterek egyenkénti bemutatása következett.

Varga Juditról azt mondta Orbán, hogy vétójogot kap minden kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban, hogy érvényesíteni tudja az Alaptörvényt. Emellett az EU-val is harcolnia kell majd Varga minisztériumának, ehhez sok erőt kívánt neki.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel kapcsolatban arról beszélt a miniszterelnök, hogy a KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja, ezért a párt képviselőjét megkülönböztetett tisztelettel köszönti kormányában.

Pintér Sándorral kapcsolatban kiemelte, hogy már 16 éve dolgoznak együtt, eközben visszaszorította a bűnözést és a közmunkarendszert is ő szervezte meg. Az önkormányzati rendszer átszervezésekor és az operatív törzs megalakításakor is megmutatta, hogy bír a nagy rendszerekkel. Mivel ez a tárca kapta meg az oktatást és egészségügyet, ezért Orbán szerint ez a "belügyek minisztériuma" lesz.

Csák János tárcáját jövőügyi minisztériumnak nevezte a kormányfő és a felsőoktatást nevezte meg kulcsterületként.

Varga Mihályt arra kérte fel Orbán, hogy ha kell, akkor kemény döntésekkel, de tartsa fenn a költségvetés és a növekedés egyensúlyát. Emellett megtiszteltetésnek nevezte, hogy 32 éve együtt lettek parlamenti képviselők.

Palkovics László előtt nagy feladat áll, mivel napjainkban nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika. "Ha van valaki, aki képes erre, az a Széchenyi-díjas Palkovics" – dicsérte miniszterét Orbán.

Nagy Istvánnal kapcsolatban úgy fogalmazott a kormányfő, hogy a legkönnyebb tárcának tűnhet első látásra az agrártárca, azonban jön az élelmiszerár-válság, ráadásul a külkereskedelmi vonalat is meg kell erősíteni, a bársonyszék ezért ezúttal nem lesz kényelmes.

Navracsics Tibor a nagy uniós rutin miatt került a kormányba, helyzetét nehezíti, hogy Orbán még sohasem látott olyan polgármestet, aki megelégedett volna a forrásokkal.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf feladata az lesz, hogy folytassa a megkezdett munkát, hadiipari központtá kell válnia Magyarországnak. 

Rogán Antalra elsősorban a szuverenitást ért támadások elhárítása kapcsán számít a miniszterelnök, emellett a kormányzás céljait kell majd elmagyaráznia az embereknek, ami háborús időkben nagyon fontos.

Országépítési minisztériumnak kellene nevezni Lázár János tárcáját - emelte ki Orbán régi-új minisztere fontosságát, majd hozzátette: Lázár sikeres frakcióvezető, államtitkár és miniszter is volt, ez kitűnő ajánlólevél volt a számára.

Nagy Mártontól azt kérte Orbán, hogy magyar észjáráson alapuló innovatív javaslatok kellenek majd, függetlenül attól, hogy barátokat szerezünk-e ezzel, a jegybanki rutin jól jöhet majd ezen a téren.

Szijjártó Péter feladata a külkapcsolatok megerősítése lesz, új beruházók is kellenek majd, ezért "okosnak kell lenni, mint a kígyó és szelídnek, mint a galamb":

„Öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába!" - vezette fel Gulyás Gergelyt a kormányfő, akinek a stratégiai tervezés lesz a feladata, ez a tárca lesz a kormány villámhárítója.

Erős és ütőképes, válságálló kormány kell, a feladat súlyával arányos felelősséggel állnak ennek elébe - zárta beszédét Orbán Viktor, majd Kövér László bejelentette, hogy a kormány megalakult.