Orbán Viktor szerint a Visegrádi Négyek sikerének titka az összetartás

Orbán Viktor szerint a Visegrádi Négyek sikerének titka az összetartás

Ha a V4 a következő 30 évben is eredményt akar elérni, össze kell tartani, ez a siker titka

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök Krakkóban, a visegrádi országcsoport csúcstalálkozóján szerdán.

A miniszterelnök a közmédia kérdésére kiemelte:

Hűség és szolidaritás kell ahhoz, hogy a V4 betölthesse a hivatását a jövőben is.

Orbán úgy látja, Szlovákiának kulcsszerepe, stratégiai szerepe van az együttműködésben, s mindez nyilvánvaló a térkép alapján is, hiszen Magyarország csak Szlovákiával szomszédos a visegrádi országok közül.

Közép-Európa északi és déli részét Szlovákia köti össze

– tette hozzá hangsúlyozva: nagy jelentősége van, hogy továbbra is együtt maradjanak, egység legyen közöttük.

Kifejtette azt is, most a 30. évfordulót ünneplik, de több száz évre emlékeznek vissza, hiszen az első visegrádi együttműködést sok száz éve hozták létre a közép-európai államok akkori vezetői, és ez a történelmi távlat adja ezen együttműködés komolyságát. A térség sikeres,

ez adja a mostani együttműködésnek a történelmi távlat mellé a jelenkori érvényességét

 – fogalmazott.

Orbán Viktor felidézte: 30 éve tagja volt annak a parlamentnek, amely felhatalmazást adott az akkori magyar kormánynak a visegrádi együttműködésre, emlékszik a vitákra, az emelkedett megszólalásokra, arra, amikor mindenki úgy gondolta, hogy a jövő a közép-európai együttműködésben van, írja az MTI közleményében. A miniszterelnök szerint pedig ez az európai gazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcináról is szót ejtett, melynek kapcsán közölte, Magyarországnak mindennél fontosabb szempont a gyorsaság, még az árnál is. Aláhúzta, depolitizálni kellene a vakcina kérdését, ugyanis vannak "geopolitikai viták, történelmi és ízlésbeli különbségek", amiket azonban nem a vakcináról szóló vitában kell kifejezni.

Egyfajta vakcina van: az, amelyik gyorsan és hatékonyan meggyógyítja az embereket, és átpolitizálni ezt a kérdést, amikor emberek életéről van szó, felelőtlenség

– mondta.

A kormányfő úgy véli, a közép-európai országok tudják, hogy vannak náluk sokkal nagyobbak, de azokkal is versenyképesek akarnak lenni, ez pedig akkor lehetséges, ha egy lépéssel megelőzik őket.

Közölte: szoros konzultációra van szükség, hiszen az újraindítás nem automatikus, hanem komoly kormányzati munkát igényel. Szerint a V4 azért is szerencsés, mert két korábbi pénzügyminiszter is miniszterelnökeik között, így remélhetőleg az ő tapasztalataik visszaköszönnek egy sikeres gazdasági újraindítási politikában.

Megjegyezte továbbá, hogy hálás Charles Michelnek – aki Belgium kormányfője volt, mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották – amiért részt vesz a találkozón, akiben "értő szellemre és nyitott fülre" találtak. Orbán hozzátette, a Benelux-államok együttműködése mindig inspiráló volt a V4-nek.

A közös sajtótájékoztatón a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emeléséről állapodtak meg a visegrádi csoport kormányfői. Kitért továbbá arra is, a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő visegrádi csoport erejét a közös cselekvés eredményessége adja, az, hogy a nemzetközi színtéren közösen képviselik térség érdekeit.

A mostani krakkói találkozó az országcsoport megalapításának 30. évfordulójához kapcsolódik, s a Charles Michel részvételével is szervezett értekezlet napirendjén a koronavírus-járvány és az EU klímaügyi, illetve migrációs politikája is szerepel. 

Orbán: rossz európai, aki Európa egysége ellen támad, s az is, aki sokszínűségét akarja eltörölni

A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent írásában Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke felidézi, Közép-Európának történelme során nemcsak szerepe volt mindig, de hivatása is, ezt a tényt pedig a térség szovjet megszállása 1990-ig takarta el a szemünk elől. Hagyományos hivatásunk modern megvalósításának feladata értelmezhetetlen volt, amíg szovjet katonák állomásoztak országainkban, és bennünket csak az a vágy hajtott, hogy kiszabadulhassunk a Varsói Szerződésből - fogalmaz Orbán Viktor.