Orbánék TTIP-ügyben is átverik az embereket

A jobbikos parlamenti képviselő megdöbbentő hírnek nevezte, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet egy múlt heti rendezvényen

köszönetet mondott a kormánynak, amiért támogatja a TTIP-t.

Emlékeztetett: a Fidesz korábban több alkalommal is azt mondta, hogy jelenlegi formájában nem fogadja el az egyezményt és ennek kapcsán keményen érvényesíteni fogják a magyar nemzeti érdekeket.

Ha viszont Coleen Bell máshogy tudja, akkor a magyar embereket ismét „sötétben tartják” - szögezte le a politikus. Nem tudni róla, hogy megváltozott volna a TTIP tartalma, vagy, hogy a tárgyalások mást irányt vettek, mint eddig, így minden bizonnyal Orbánék álláspontja módosult – véli Staudt.
 

Ex has

Rámutatott: az USA-val folyó tárgyalásokat Brüsszel vezeti, ezek titokban folynak. A képviselő elmondta: különböző, a TTIP-ről szóló uniós rendezvényeken járva az a benyomása alakult ki, hogy

amerikai részről „vérprofi” tárgyalók dolgoznak, akik pontosan tudják mit akarnak, velük szemben azonban „tutyimutyi” uniós bürokraták állnak, akik „bármit aláírnának, amit eléjük tesznek”.

Hogy ez eddig nem történt meg, pusztán néhány nemzetállam határozott ellenállásán múlt.

Hangsúlyozta: a TTIP esetleges hatásairól a mai napig nem áll rendelkezésre valós kimutatás, vagy kutatás. Az egyezmény támogatói egy mindössze egy olyan tanulmányra hivatkoznak, amely „ex has” 1-1,5 százalékos GDP növekedést jósol, ha az egyezmény megszületik. A Jobbik szerint azonban ennél sokkal mélyrehatóbb vizsgálatokra lenne szükség.

A Jobbik úgy véli, a készülő megállapodás számos elfogadhatatlan pontot tartalmaz. Staudt Gábor szerint ezek közé tartozik, hogy a tervezett vitarendezési mechanizmus a nagy cégeknek lehetőséget adna, hogy

a nemzetállami jogszabályok fölé helyezhessék magukat.

A multik ugyanis a tagállamokkal való érdekütközéseiket nem a helyi igazságszolgáltatás keretében rendeznék, hanem nemzetközi választott bíróságok elé vihetnék az ügyeket.

Rámutatott az USA és az EU fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályai közti gyökeres különbségekre is. Jellemző példaként említette, hogy az Egyesült Államokban a gyógyszerek, vagy a génmódosított termények, élelmiszerek szabályozása sokkal liberálisabb. Ameddig be nem bizonyosodik, hogy egy termék veszélyes, addig forgalmazható. Az Unióban jelenleg pont fordítva van, csak az után kerülhet a boltokba bármi, ha világosan bebizonyították, hogy nem káros az emberi egészségre.

A transzatlanti szabad kereskedelmi egyezmény várható következményeiről és a fősodratú média nagy része által gondosan elhallgatott árnyoldalairól az Alfahír cikksorozatában olvashat.

Álláspontok és alsóneműk

A képviselő leszögezte: „Orbán Viktorban nem bízunk”, hiszen

„úgy válogatja álláspontját és szövetségeseit, mint más az alsóneműjét”.

Emlékeztetett: a miniszterelnök a kilencvenes években még Soros ösztöndíjjal tanult külföldön, most pedig első számú ellenségének tekinti az amerikai milliárdost. Rámutatott: a transzatlanti kereskedelmi megállapodás esetében is ezt láthatjuk. A Fidesz EP képviselői már korábban is támogatták a TTIP-t, miközben a párt politikusai otthon ennek ellenkezőjét harsogták – idézte fel a politikus.

A Jobbik szerint mára világossá vált: ebben a tárgyalási folyamatban valójában

„sem az európai, sem a magyar érdekeket nem képviseli senki”

a profi módon eljáró, és saját érdekeit kíméletlenül érvényesítő Washingtonnal szemben.