Magyarország Orbánisztánként jelent meg egy vezető osztrák hetilap címlapján

Az osztrák News hetilap Orbán feudális, illiberális demokráciájáról közölt cikket.

A napokban már megjelent egy portrécikk a Financial Timesban a magyar miniszterelnökről, amelyhez a Fidesz nagy mumusa, Soros György is hozzátette a maga véleményét. A News Orbán bécsi látogatása kapcsán közölt egy összefoglalót, magyar megszólalókkal is elemezve a miniszterelnök politikáját. Mint ismert, Orbán Viktor január 30-án Bécsbe látogat, hogy találkozzon Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Christoph Lehermayr, a News újságírója „A kedvenc szomszédunk” című cikkében felidézte, az osztrák választás előtt Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) még versenyeztek Orbán közelségéért, most azonban a magyar miniszterelnök megy Bécsbe. Lehermayr szerint Magyarország provokatív miniszterelnöke van akinek, példakép, másnak ellenségkép, de a rendszere senkit sem hagy hidegen, mivel személye megmutatja Európa jövőjének alapkonfliktusát.

Az osztrák újságíró felelevenítette Orbán liberális gyökereit, majd megjegyezte, hogy a nyolc éve hatalmon lévő kormányfő egy olyan rendszert épített, amit illiberális demokráciának nevezett el, ez pedig „szöges ellentéte annak, amiért korábban harcolt”.

Lehermayr kérdésként vetette fel azt is, hogy vajon Ausztria részese lesz-e annak a tengelynek, amitől a kritikusok korábban óva intettek; csatlakozik-e az ország a Visegrádi Együttműködés tagjaihoz, akik lázítónak számítanak a migráció kérdésében EU-s szinten?

Az osztrák újságíró idézte Őry Mariannt, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetőjét, aki azt nyilatkozta: Orbán új kezdetet akar az osztrák-magyar kapcsolatban. Szerinte ez nem is nehéz, tekintve az előző osztrák kancellárok, a Werner Faymann és a Christian Kern okozta károkat. Orbán nagyra tartja Kurzot, együttműködne vele a migrációban és a szuverenitás védelmében – mondta Őry. Azt is hozzátette, az FPÖ migrációs politikája bizonyára szintén tetszik Orbánnak, hiszen a magyarhoz hasonlatos.

Lehermayr szerint ez úgy hangzik, mintha a két ország barátsága az Osztrák-Magyar Monarchia egy új kiadása lenne, ugyanakkor hozzátette:

Orbán Európa legmegosztóbb politikusa, akit „rosszfiúnak” tartanak Brüsszelben.

Az osztrák újságíró azt is megjegyezte: a korai Orbán Viktorhoz kell visszautazni ahhoz, hogy érthetővé váljon, hogyan formálta át magát fiatal liberálisból erős nacionalistává. Ezen keresztül válik láthatóvá Orbán teljes rendszere, annak romlásával együtt – írta Lehermayr.

Kitért arra, hogy Orbán szerény körülmények között nőtt fel Felcsúton, de már korán megmutatkozott benne a harci kedv. Az iskolából jó jegyeket vitt haza, de a foci jelentette számára az igazi boldogságot. Lehermayr idézte Paul Lendvai „Orbán Magyarországa” című könyvét, amelyben azt írta a miniszterelnökről, hogy a pályán heves, nyugtalan és egy időben harcias, illetve érdekérvényesítő, azonban végig bizalmatlan marad. Ezek azok a meghatározó személyiségjegyek, amik egy olyan hatalommal bíró emberré teszik, aki az árral szemben úszik.

Lehermayr a Newsba írt cikkében Orbán politikai útját is végigvette. 2002-ben sokként érte, hogy elvesztette a választásokat, 2010-ben pedig már egy teljesen más emberként tért vissza a hatalomba. Az újságíró emlékeztetett rá: Magyarország is megváltozott, az Európai Unó tagja, de mégis csalódott a Nyugatban. A politika legnagyobb ígérete, Ausztria beérése az életszínvonal és a bérek terén, csak üres ígéretnek, csalásnak tűnik – írta.

Lehermayr rámutatott:

Orbán liberális gyökerei már rég elhaltak, jelenleg nemzetinek, hívőnek, globalizmuskritikusnak mutatja magát, és mindent megtesz azért, hogy elkerülje egy újabb vereség szégyenét.

Bár 2015-ben a korrupciós botrányok miatt a közvélemény-kutatások szerint csökkenni kezdett a támogatottsága, a migráció egy váratlan lehetőséget jelentett a számára. Orbán hangosan vetette a Willkommenskultur képviselőinek a szemére, hogy a rossz oldalon állnak. Terrorról, muszlim veszélyről és népvándorlásról beszélt, ami sokaknak tetszett. Így vált a "jobboldaliak hősévé", kihasználva mások politikai hibáit.

Lehermayr cikkében a Soros-kampányt is ismertette, amelyet azért használ az Orbán-kormány, mert más témája nincs, és meg akarja nyerni az április 8-i magyar országgyűlési választást. Orbán elrejtendő gyengeségeinek nevezte, hogy a miniszterelnök felcsúti háza mellett a fiatal focista álmai kővé és betonná váltak.

„Egy megalomán négyezer fős stadion trónol a ház mellett

– írta. Azt is hozzátette Mészáros Lőrincre utalva, hogy a felcsúti polgármester, egykori gázszerelő a 100 leggazdagabb magyar közé tartozik, amely listán Orbán több ismerőse is feltűnik. Lehermayr szerint Felcsút megmutatja, hogy miért beszélnek többen is egy feudális államról Orbán rendszerével kapcsolatban.

Lehermayr megszólaltatta Gulyás Mártont is, akire erős túlzással, mint Magyarország „legsikeresebb videobloggerére” hivatkozott.

„Egy félfasiszta országban élek, ahol az egyetlen ellenzéket az igazi fasiszták alkotják” - jelentette ki Gulyás a Newsnak. Azt is elmondta, a célja az, hogy Orbán abszolút többségét megakadályozza, illetve több ellenzéki pártot juttasson a Parlamentbe. De erre nem sok reménye van, mert a közvélemény-kutatások alapján a „szélsőjobboldali” Jobbik van a második helyen, miközben Orbán több mint ötven százalékot kapna. Gulyás hozzátette: a baloldal szétesett, és a szocialisták azt teszik „amit mindig is tettek: belülről rothadnak szét”.

A News megkérdezte Darvas István rabbit is, aki elmondta: butaságnak tartja, hogy Orbánt a zsidóságra veszélyesnek állítják be. Nem elégedett vele, de úgy gondolja, a démonizálás csak Orbánnak használ. Jobb alternatívát kellene felmutatni vele szemben, ilyet viszont eddig nem lát.

Lehermayr konklúziója, hogy változnak az idők, Orbán illiberális demokráciája egy alternatívát jelent, aminek egyre több követője van. A létbizonytalanság, a hamis ígéretek és a zsugorodó identitás idején Orbán „magyarok akarunk maradni” politikája egy olyan ajánlat, aminek ára van.

Lehermayr szerint, hogy a jövőben Ausztria közelebb kerül-e Orbánisztánhoz, vagy a néhány hasonlóság ellenére továbbra is elhatárolódik, az a keddi bécsi látogatáson fog kiderülni.