Óriási hiány szakmunkásból, diplomásból - de bért nagyon nem akaródzik emelni

A Világgazdaság által közzétett elemzésből kiderült: a válaszoló cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég szakmunkás a cégüknél, minden harmadik cég segéd, vagy betanított munkást is keres, minden ötödik cégnél kevés a diplomás, és minden tizedik vállalat megfelelő képzettségű vezetőt keres.

Az ágazatok közül az élelmiszeripart és a vegyipart érinti leginkább a munkaerőhiány, de a gép- és feldolgozóiparban is súlyos bajok vannak. A GKI megállapítása szerint a szakmunkásképzés jelenlegi rendszere nem képes enyhíteni a hiányt. Ennek részben az az oka, hogy sokan már a végzést követően közvetlenül külföldön keresik a boldogulást, esetleg egy-két év hazai szakmai gyakorlat után mennek ki.

A kutatóintézet szerint nem vonzó továbbá szakmunkásnak tanulni azért sem, mert a végzettséggel szerezhető jövedelem sok esetben (különösen a kisebb településeken) nem tér el jelentősen a minimálbértől. A KSH adatai szerint például a fizikai munkakörökben foglalkoztatottak átlagbére 2016 októberében nettó 126 ezer forint volt – írja a Világgazdaság.

Ja, hogy bért kéne végre emelni az összeszerelő üzemben?