Orosz provokáció lehetett a robotrepülőgép múlt heti behatolása lengyel földre

Orosz provokáció lehetett a robotrepülőgép múlt heti behatolása lengyel földre

A lengyel Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke szerint nehezen feltételezhető, hogy a lengyel határtól 40 kilométeres távolságban történt behatolás véletlenszerű lett volna.

Orosz provokáció lehetett a robotrepülőgép múlt pénteki behatolása Lengyelország légterébe - jelentette ki Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a TVN 24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint ismert, az incidens nyomán múlt héten emelték a lengyel légierő harckészültségét.

Siewierát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a múlt héten egy, a NATO által utólag orosz robotrepülőgépként azonosított légi eszköz repült be Ukrajna felől a lengyel légtérbe.

"A jelenlegi tudásunk annak megerősítéséhez elegendő, hogy a rakéta az orosz rendszerekből származott", az eszköz látható volt a lengyel rádiólokátorokon, majd elhagyta Lengyelország területét

- válaszolt Siewiera.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok szándékosan irányították-e a rakétát Lengyelország fölé, Siewiera leszögezte:

"Nehezen feltételezhető, hogy a lengyel határtól 40 kilométeres távolságban történt behatolás véletlenszerű lett volna", hiszen az ilyen röppálya "nagyon jelentős mértékben" sérti a légteret.

Hozzátette: nem zárhatja ki, és a szövetségesek sem zárják ki a szándékosság lehetőségét.

Oroszország részéről "magas a tesztelés kockázata", mivel Moszkvában tudják, hogy új lengyel kormány lépett hivatalba, és személycserék történtek a lengyel hadsereg élén is

- magyarázta.

Ebben az összefüggésben a BBN főnöke a GPS rendszer megzavarására is utalt, amelyet az év végén Lengyelország egyes, stratégiai jelentőségű térségeiben észleltek.

A szankciók ellenére Oroszország továbbra is képes rakétagyártásra, és ezeket a fegyvereket beveti a jelenlegi intenzív ukrajnai légitámadásokban- állapította meg Siewiera.

A BBN vezetője utalt a közeledő oroszországi elnökválasztásra, valamint a fehéroroszországi helyhatósági és parlamenti választásokra is, és úgy ítélte meg, hogy Moszkva ebben az időszakban "jelképes győzelmekre" is törekedni fog, és ehhez a kevésbé korszerű berendezések alkatrészeiből előállított rakétákat is felhasználhatják. "Ez óriási fenyegetést jelent számunkra, akkor is, ha nem provokációkra szánják őket, hiszen ezek a rendszerek pontatlanok lesznek" - emelte ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy

Európának "feltétlenül" háborús gazdaságra kell áttérnie, ahogyan ezt Oroszország teszi.

Hozzátette: e témában Lengyelországban ugyanezen az állásponton van Andrzej Duda elnök és Donald Tusk kormánya is. "Amennyiben Ukrajna akármilyen tekintetben elveszíti a háborút, az Oroszországi Föderáció erősebb lesz, mint 2022 előtt" - érvelt a BBN főnöke.

Úgy vélte: az Európai Unióban "furcsa szokás, hogy mindenki árusítani akar és gyártani, de fizetni senki nem akar érte". Ezt a tendenciát meg kell fordítani - hangsúlyozta.

Mint arról beszámoltunk, a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága kedden jelentette be, hogy az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt a lengyel légtér védelmére folyamatos járőrözésbe kezdett kedd hajnalban két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép.

(Címlapkép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormányülést követő sajtóértekezletén Varsóban 2024. január 3-án. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)