Újra azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Újra azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Erre reagálva emelték a lengyel légierő harckészültségét.

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba - közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A kérdéses tárgyat a határ átlépésének pillanatától eltűnéséig figyelték meg a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel - közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte:

a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg.

Az illetékesek vizsgálják, pontosan mi történt - mondta el az MTI szerint Goryszewski, hozzáfűzve:

az incidens nyomán emelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztet Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel - közölte a varsói államfői hivatal.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légiincidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait találták meg.

(Címlapkép: Rendőrök az észak-lengyelországi Bydgoszcz város közelében, miután egy azonosítatlan katonai eszköz darabjait fedezték fel 2023. április 27-én. MTI/EPA/PAP/Tytus Zmijewski)