Megállapodás született az Azovsztalnál a sebesültek elszállításáról az orosz védelmi tárca szerint

Megállapodás született az Azovsztalnál a sebesültek elszállításáról az orosz védelmi tárca szerint

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - adta hírül az MTI az orosz védelmi minisztérium hétfő délutáni közlését.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik