A Fidesz három ellenzéki képviselőt is megbüntetett, tisztség nélkül maradt Varju, Arató és Jámbor

A Fidesz három ellenzéki képviselőt is megbüntetett, tisztség nélkül maradt Varju, Arató és Jámbor

Mint arról beszámoltunk, hétfőn letették az esküt az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új Országgyűlés a negyedik fideszes kétharmad alatt.

Kövér László összeállította az Országgyűlés bizottságainak lehetséges tagjait - a Jobbiké lett a Nemzetbiztonsági bizottság

Már elérhető az Országgyűlés honlapján az a lista, amelyet Kövér László frissen (újra)választott Házelnök terjesztett az Országgyűlés alakuló ülése elé. Ezekben a percekben tárgyalnak a javaslatról a Házbizottságban, és a végeredményt még a plenárison is el kell fogadnia a többségnek.

A 24.hu azt írja, a házbizottság hétfői ülésén a kormánypártiak döntése nyomán több olyan ellenzéki képviselő is tisztség nélkül maradt, akiket pártjuk pozícióra jelölt. És hogy mire hivatkozott a Fidesz? Az érv az volt, hogy az ellenzéki politikusok "alkotmányos rend elleni lázítást" valósítottak meg.

A lap úgy tudja,

a Fidesz, illetve Kövér László házelnök két DK-s politikust, Varju Lászlót és Arató Gergelyt, illetve a Párbeszédes Jámbor Andrást minősítette alkalmatlannak a posztok betöltésére, lehúzva nevüket a listáról, így nem is szavazott róluk a parlament. 

Varju Lászlónak a népjóléti bizottság elnöki posztját szánták, végül azonban csak tagként került be a testületbe. A DK-s politikus igen sok pénzt veszített a döntéssel, mivel a bizottsági elnöki poszt csaknem egymillió forintot jelent a jelenleg 1 millió 316 ezer forintos képviselő bruttó alapbéren felül.

Arató Gergelyt a DK az Országgyűlés jegyzői tisztségére javasolta, de ő sem kapta meg a pozíciót, pedig a tizenkét jegyző közé öt ellenzéki politikus is bekerült.

Arató "bűne" az volt, hogy tavaly szeptemberben egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, ha győz az ellenzék, a „kukába dobják az alaptörvényt”. Azt is mondta, hogy az alkotmány „egy fabatkát sem ér”, és egyetlen célja, hogy a jelenlegi kormány korlátlan hatalmát biztosítsa.

A 24.hu információi szerint a házbizottság hétfői ülésén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Varjuval és Aratóval szemben az alaptörvény egyszerű többséggel való megváltoztatásának szándéka a kifogás, a házelnök ezért döntött úgy, hogy az ő jelölésüket nem veszi figyelembe.

A Párbeszédes Jámbor András a jegyzői kinevezését bukta. Facebook oldalán azt írta, szerinte Kövér a Házbizottság ülésén elmondta, azért nem engedik őt a jegyzői posztra, mert nem tartják elég elhivatottnak a jegyzői munka iránt, így nem érdemli meg, hogy a jegyzői munkaközösség része legyen.

Mint megírtuk, az Országgyűlés minden esetben nagy többséggel szavazta meg a Kövér László által összeállított névsort. Eszerint a legtöbb tisztséget az MSZP (6; 1 elnök, 5 alelnök), és DK (6 alelnök) kapta, a Jobbik ötöt (1 elnök, 4 alelnök), a Párbeszéd 2 alelnök, az LMP pedig 1 elnöki tisztségnek örülhet. A Mi Hazánk 1-1 elnöki és alelnöki hellyel gazdagodhat. A Momentum végül nem vállalt fel bizottsági és parlamenti tisztséget.