Országos menekülttábortól tart Orbán Viktor

A kormányfő kifejtette: az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, „itt fognak rekedni”. „Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni” – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezt el kell kerülni. Szerinte ha a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni, akkor nem is fognak jönni.

A minszki megállapodás kapcsán azt mondta, még a törékeny béke is jobb, mint a háború. Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal. Az orosz–magyar kapcsolatról pedig úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is.

Simicskával nem vitázik?

Orbán Viktort a reklámadóról, „régi harcostársának elveszítéséről” is kérdezték a műsorban, erről azt mondta: szükség van a reklámadóra és a belőle származó bevételre, ettől „nem tudunk eltekinteni”. „Miután a reklámadó – mint minden adó – pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük. Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg” – mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor: „ilyen vitákban sem a kormány, sem én nem vehetünk részt”.