Őrült egy hétvége lesz! Gyurcsány végleg taccsra küldheti az MSZP-t

Kényszergyurcsányisták, gyurcsányisták, gyurcsányistábbak, leggyurcsányistábbak eshetnek egymásnak az MSZP-ben.

Az intézet úgy látja: az egyetlen igazi kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018-as baloldali összefogásban. A legfontosabb a Demokratikus Koalícióhoz képest elfoglalt pozíció.

A lassan tíz éve válságban lévő MSZP támogatottsága továbbra sem erősödik, az egykor több milliós táborral is rendelkező pártnak mára nagyjából 700 ezer szimpatizánsa maradt. A DK és az MSZP népszerűsége között egyre kisebb a különbség, Gyurcsány Ferenc tehát egyre nagyobb zsarolási potenciállal rendelkezik az MSZP-vel szemben. A hétvégi tisztújítás könnyen megpecsételheti a szocialista párt amúgy sem irigylése méltó sorsát, hiszen annak tétje éppen az, hogyan reagál Gyurcsány Ferenc zsarolási potenciáljára az MSZP. Míg a programok szintjén nincsen nagy különbség az egyes elnökjelöltek tehát Molnár Gyula, Harangozó Tamás és Tóbiás József között, a szövetségkötési politikájuk eddigi nyilatkozataik alapján jelentősen eltérne egymástól. A Nézőpont szerint az MSZP önállóságára Molnár Gyula győzelme jelentené a legnagyobb veszélyt, hiszen az egykori újbudai polgármester 

„a gyors és érdekérvényesítés nélküli megállapodás képviselője”.

A jelöltek közül Harangozó Tamás többször utalt arra, hogy részt venne egy DK-val történő együttműködésben, de kizárólag Gyurcsány Ferenc nélkül. A tapasztalatlannak tartott Harangozó azonban nem biztos, hogy ilyen feltételeket tud majd szabni a DK-nak. Tóbiás József is erőteljesebben ellenállna a szövetségkötésnek, a leginkább azonban Szanyi Tibor zárkózik el a bukott miniszterelnöktől.

Mint azt korábban írtuk Szanyi szerint az "önálló épülés politikájával", levetkőzve a liberális mételyeket, az MSZP egymaga több szavazatot fog tudni szerezni, mint bármilyen összefogással a "bizniszpártokkal". Arra a kérdésre, hogy az Együttet, a PM-et és a DK-t tartja-e bizniszpártnak, azt mondta, azért tartja ezeket a pártokat bizonyos értelemben bizniszpártnak, mert - mint mondta - nem mozgalom-, hanem finanszírozástípusúak.

A "Köztársasági téri templomról", "szegfűs angyalokról", baloldali MSZP-ről álmodó Szanyi Tibor elnökként azonban könnyen Mesterházy Attila sorsára juthat, aki ugyan sokáig megpróbált ellenállni Gyurcsány Ferenc nyomásának, de a szocialista párt vezetésből kiszorult politikusok nyomására és puccsveszélytől tartva megadta magát, amely a 2014-es összefogáshoz és annak vereségéhez vezetett a választásokon - olvasható az elemzés összefoglalójában.