Összecsapások Athénban - a parlament még nem döntött

Miközben a kormánypárt a szakadás jeleit mutatja, tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Athénban.

A rendőrök paprikasprayt és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és a kövekkel támadó fiatalok ellen.
 
A hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze a parlament épülete előtti Szintagma téren. Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe - írta az MTI.
 
Azért vagyok itt, mert a kormány nem vette figyelembe a július 5-i szavazásunkat (a hitelezők által javasolt reformintézkedésekről tartott referendumot) - mondta a 28 éves Heleni, a tüntetés egyik résztvevője.
 
Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.
 
A parlament várhatóan késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható. Sajtójelentések szerint a voksolás után ismét tüntetéseket szerveznek a törvényhozás épülete elé.
 
Röviddel a parlamenti vita kezdete előtt a radikális baloldali Sziriza élén álló Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azzal fenyegette meg párttársait, hogy lemond, ha nemmel szavaznak az első reformokról szóló törvényjavaslatra. A kormánypárt  szélsőbaloldali platformja és koalíciós partnere is ellenzi az újabb megszorításokat.
 
Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka amellett áll ki, hogy a parlament hagyja jóvá az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedéseket.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő egyébként lemondással is fenyegette párttársait arra az esetre, ha késő este a parlamentben az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslat ellen szavaznak.

Azért vagyok miniszterelnök, mert van egy parlamenti csoport, amely támogat engem. Ha nincs meg ez a támogatás, akkor nehéz lesz számomra, hogy holnap is  kormányfő maradjak - idézte Cipraszt kora este egybehangzóan a görög média.
 
A törvénytervezet jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy Görögország meg tudja kezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel a harmadik -  a számítások szerint 82-86 milliárd eurós - pénzügyi mentőcsomagról. A törvényhozás szerdán késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható.
 
A szavazás előtt a kormányzó Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) központi bizottságának többsége úgy foglalt állást, hogy nem szabad elfogadni az ismert feltételek mellett az újabb pénzügyi támogatást. Az ellenzők petíciót írtak alá, amelyben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy az európai vezetők ajánlata nem szolgálja a görög nép érdekét. A párt vezető testületének 201 tagja van, a petíciót 109-en írták alá.
 
Az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával ugyanakkor nagy valószínűség szerint Ciprasznak sikerül majd elfogadtatnia a jogszabályt.