Finnország nem épít atomerőművet - Visszamondták Paks 2 "északi testvérét"

Finnország nem épít atomerőművet - Visszamondták Paks 2 "északi testvérét"

A finn parlamentben széleskörű egyetértés van abban, hogy a Fennovoima orosz vezetésű atomerőmű-projektje nem valósulhat meg - írja a helyi sajtó. 

Mika Lintilä gazdasági miniszter bejelentette, hogy teljesen lehetetlen lesz építési engedélyt megadni. 

Lintilä utalt a Roszatomnak, a Fennovoima társtulajdonosának és erőműszállítójának szerepére Oroszország ukrajnai hadműveleteiben.

„Ebben a helyzetben, amikor nagy tulajdonosként [Fennovoima] olyan tulajdonosunk van, aki módon megsértette az atomenergiával kapcsolatos összes nemzetközi szabályozást, és erőszakkal rávett egy idegen hatalmat a Zaporizsjai atomerőmű használatára, ezek után teljesen lehetetlen engedélyt adni egy ilyen cégnek”

– mondta a miniszter az Országgyűlésnek.

Lintilä arra az esetre utalt, amikor Roszatom szakemberei erőszakkal átvették a zaporozzsjai atomerőmű működtetését Ukrajnában, miután az erőművet az orosz hadsereg elfoglalta. 

A finn atomerűmű építése abban különbözik a Paks 2 beruházástól, hogy finn beruházásban a fővállalkozó egy vegyesvállalat lett volna, aminek 34 százalékos tulajdonosa a Roszatom, míg Paks esetében egy orosz államközi hitelből egy magyar állami cég az építtető. Mindkét esetben a Roszatom lett volna a kivitelező és ugyanaz a típus épült volna. 

Egyre nehezebb helyzetben Paks 2.: több mint 5 milliárdot von el a projekttől Orbán

Hiába van hátra már csak 10 nap a választásokig, Orbán Viktor nem áll le, és olyan elánnal csoportosítgatja át a milliárdokat a költségvetés különböző fejezetei között, mintha nem lenne holnap. A Magyar Közlöny legfrissebb számából például kiderül, hogy a Paks II. Zrt. egyéb működési célú kiadásáiból vont el 5 219 021 800 forintot a miniszterelnök egy kormányhatározatban.