Varga Mihály ismét egyezkedni próbál az oroszokkal: csak akkor kelljen törlesztenünk, ha már termel Paks 2

Varga Mihály ismét egyezkedni próbál az oroszokkal: csak akkor kelljen törlesztenünk, ha már termel Paks 2

Az atv.hu-nak "magas rangú kormányzati források" mondták el, hogy az újabb moszkvai tárgyalásnak az a célja, hogy a magyar kormány akkor kezdje meg a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatnak a visszafizetését, ha a Paks 2 projekt üzembe helyezése megtörtént, és a piacon már el tudják adni a villamosenergiát. Szeretnék még azt is elérni, hogy az orosz bank engedje el a rendelkezésre állási díjat. A szerződésmódosítás ősszel a parlament elé kerülhet.

A portál arról is ír a magas rangú forrására hivatkozva, hogy Varga Mihály elképzelései szerint a  10 milliárd eurós hitel visszafizetése nem lesz az “elképzelt üzembehelyezési dátumhoz kötve” - ami jelenleg 2026 lett volna -, hanem “eseményhez” kötik. A kormány szándéka, hogy a Paks 2 szerződés pénzügyi- finanszírozási részét úgy módosítsák, hogy a visszafizetést/törlesztést akkor kelljen elkezdeni Magyarországnak, “ha kereskedelmi üzemre alkalmas a blokk, azaz termel”.

A magyar pénzügyminiszter nem olyan rég volt már kint Moszkvában egyeztetni, amivel kapcsolatban sokáig titkolóztak, de végül kénytelenek voltak elismerni, “semmiféle módosítás nem történt”, miközben gyakorlatilag eddig egy kapavágás sem történt az új blokkok helyszínén.

Eddig 2019-ben 24,9 millió eurót hívtak le a hitelkeretből a beruházás előkészítéséhez, s mivel 90 nap után az előtörlesztés lehetséges, “ez meg is történt”.