Titokban módosították a paksi hitelszerződést

Titokban módosították a paksi hitelszerződést

Az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése.

Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült egyezségre jutnia a paksi hitelszerződés egyes feltételeinek megváltoztatásáról - írja az Mfor.hu.

A lap egy megbízható kormányzati forrástól úgy értesült, a megállapodás részeként az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik. A portál szerint a kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások.

Vagyis immár a paksi bővítés szerződéses dokumentumaiban is rögzítve lett, hogy csúszik az atomerőmű beruházása.

A lap forrása szerint nem véletlen a titkolózás, ugyanis nem akarták nagydobra verni a szerződés újratárgyalásának megtörténtét. Ami abból a szempontból érthető, hogy a projekt csúszását nem szívesen vallja be a kormány, bár a tényt egyre nehezebb elfedni.

Ahogy arról beszámoltunk, Varga Mihály február 21-ei moszkvai útjáról az LMP EP-képviselőjelöltje, Demeter Márta hivatalos úton, azaz írásbeli és szóbeli kérdéssekkel próbált információhoz jutni a Pénzügyminisztériumtól, illetve Süli János szakminisztertől is. Azonban az Orbán-kormány nem élt annak lehetőségével, hogy az "évszázad üzletéről" tájékoztassa a magyar adófizetőket, és antidemokratikus módon elzárkózott attól, hogy érdemi tájékoztatást adjon az oroszokkal folytatott tárgyalásokról.

Jellemző, hogy továbbra is kormányzati szivárogtatásokból értesülhetünk a több mint 3000 milliárdos projekt sorsáról....

A 12 milliárd eurósra tervezett beruházás - amely két új blokk felépítését tartalmazza - finanszírozásából 10 milliárd eurót tesz ki az orosz fél által biztosított hitel. Ennek változó kamata összességében mintegy 4-5 százalékos kamatszintet ad ki. Emiatt több kritika is érte a kormányt, mert a piacon az elmúlt időben ennél olcsóbban is lehetett forráshoz jutni. Vagyis adta volna magát, hogy kedvezőbb kamatozású hitellel váltsák ki az oroszok pénzét. Erre a kormányzati illetékesek válasza az volt, hogy olyan időtávra - 30 évre - mint amennyire az oroszok nyújtják a hitelt, már nem olyan egyszerű jobb kondíciókkal forrást szerezni.