A Fidesz miskolci kihívója: az emberek igénylik a változást, ha nem jön, a térség halálra van ítélve

Ha a tendenciák nem fordulnak meg, a térség halálra van ítélve.

- 2014-ben nagyon szoros volt a verseny a körzetében, néhány szavazat különbség volt a baloldali Varga László, a fideszes Sebestyén László és ön között. A szavazatok megoszlásából akkor a baloldali összefogás jött ki a legjobban, a kireszavazzunk.hu adatai szerint azonban a baloldal mintha összeomlott volna, így egyedüli kihívója lehet a kormánypárti jelöltnek, Hubay Györgynek. Kulcsfontosságú azonban, belátják-e ezt a baloldali szavazók. Hogy látja, verhető a Fidesz?

- Egyértelműen verhető a Fidesz, hiszen ebben a körzetben már négy évvel ezelőtt sem tudtak nyerni, és mindössze fél százalékon múlt, hogy ez nem nekem, hanem a baloldali jelöltnek sikerült. Az tehát világos, hogy a kormánypárt legyőzhető, a baloldal összeomlásával pedig egyértelmű lett, hogy én vagyok az, akinek ez sikerülhet.

- A Fidesz is érzi, hogy ismét bukhatja a körzetet. Hubay Györgynek nemrég még Facebook-oldala sem volt, most viszont már ott is belevetette magát a kampányba. Nemrég almát osztogatott a nagycsaládosoknak és az időseknek. Helybéliként nyilván jobban látja: hogy zajlik a kampány a városban?

- Látszik, hogy Hubay beleerősített, bár a Fidesz már korábban is kezdte őt felépíteni a Salkaházi szociális program felelőseként és rendészeti bizottság vezetőjeként.

Nagyon fontos az egészség: 7 kilós csomagokban osztogatta az almát a Fidesz miskolci jelöltje

Hubay György némiképp váratlanul lett a Fidesz miskolci országgyűlési képviselőjelöltje. A 24.hu tavaly decemberi cikkében azt írta, Borsod 2-ben azért nem Kriza Ákos indul, mert ő polgármester szeretne maradni, a választás így az egykori MIÉP-es politikusra esett. Hubay 2006-ban a Függetlenek Miskolci Egyesülete és a Miskolci Orvos Társaság jelöltjeként 140 szavazatot kapott az önkormányzati választáson.

Úgy látom, érzékelhették, hogy nem állnak túl jól, mert beindultak. Egyébként a napokban kampányfát is osztott valaki a Lyukóvölgyben a Máltai Szeretetszolgálat udvarán. Ebben az ügyben hivatalos adatkéréssel fordultam a Máltaihoz, hogy megtudjam, konkrétan ki volt az. Választ még nem kaptam, de megkérdeztem azt is, összefügg-e ez azzal, hogy Hubay György egy nappal korábban éppen ugyanott tartott fórumot. Ráadásul elindult egy független jelölt is, aki korábban szocialista volt. Úgy látom, a Fidesz fél és próbálja megosztani az ellenzéket.

- Március elején Orbán Viktor is a városba látogatott, ahol azt mondta, ha migránsbarát kormány alakul, Budapest és Miskolc lehet a legnagyobb veszélyben, ezért a Fideszre kell szavazni. Elkészült már az ön Soros-terve is?

- Szerintem most van migránsbarát kormány, hiszen ebbe az országba egyelőre csak a Fidesz telepített be migránsokat, ráadásul kötvényeseket is hozott. Azt gondolom, a Jobbik alakít majd kormányt, a párt pedig többször kinyilvánította már, hogy se szegény, se gazdag migráns nem fog az országba jönni. A Jobbiktól nincs félnivalója a miskolciaknak, ráadásul meg fogjuk indítani azt a rendteremtést is, amihez mind a Fidesz, mint a szocialisták részéről hiányzott az akarat.

- Ha már témánál vagyunk: a miniszterelnök a bevándorlókhoz hasonlította a helyi cigányságot is, ami nagy port kavart a médiában. Hubay György nemrég dózerolási tervet hirdetett a nyomortelepek felszámolására, a Fidesz pedig többször büszkélkedett el azzal, hogy rendet tett a városban. Milyenek a kormánypárt eredményei ezen a téren?

- Ez nem más, mint egy hatalmas színház. Lebontottak néhány romos épületet, de maga a polgármester is elismerte a közgyűlésben: nem tudják, hogy a rombolók, akik onnan kikerülnek, hová mennek. A peremkerületekben élők pontosan tudják, hiszen a város északi részén, a külterületeken, a zárt kertekben szinte korlátok nélkül adja ki a szintén fideszes vezetésű kormányhivatal a lakcímkártyákat számukra. Jellemző a megjelenésük Perecesen, a Diósgyőr környéki dombokon, a Bábonyi-bércen, a Tetemvár környékén vagy akár a Lyukóvölgyben. A Fidesz nem csinált mást, mint amit egyébként már csináltak néhányszor ebben a városban: romboló emberek lakhatatlanná tesznek egy-egy lakóterületet, a romokat a város pénzéből takarítják el, a rombolók pedig továbbra is a településen maradnak.

- Érzékeny a kérdés, mit lehet tenni?

- Mi azt mondjuk, egységes jogi környezetet kell létrehozni, hogy mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkozzanak. Ma sokan a 2009-es EU-s jogszabály által előírt kötelezettségnek sem felelnek meg, ami kimondja: mindenkinek legalább szigetelt szennyvíztározója kell, hogy legyen vagy be kell, hogy legyen kötve a rendszerbe. Rengeteg helyen jellemző az áramlopás is. Mi komoly hatósági ellenérzőseket és szankciókat szorgalmazunk, hogy mindenki a törvényes rendnek megfelelően éljen. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor elmehet, de az érintettek dönthetnek úgy is, hogy beállnak a sorba és maradnak a városban. Ez lesz a valódi integráció.

- Az Iránytű Intézet megkérdezte a választókerület lakóit arról is, mik a legnagyobb problémák a körzetben. A válaszok közt a munkanélküliség, az alacsony bérek, az alacsony szociális juttatások, a hosszú várakozási idő a betegellátásban és a koszos utak szerepeltek. A Fidesz gyakran büszkélkedik az eredményeivel, de mintha ezekről a témákról kevesebbet hallanánk a miskolci politikusaiktól.

- Hogyne. A Fidesz az egyik legnagyobb illuzionista az országban. Mindennel dicsekszik, de nincs mögötte valódi tartalom. Valóban ezek a fő problémák, magunk is tapasztaljuk. Az alacsony bérek miatt Miskolcról jelentős az elvándorlás. Ezt helyben többször próbáltuk orvosolni. Önkormányzati képviselőként kezdeményeztük, hogy Miskolc éljen a felterjesztési jogával, vagyis azzal, hogy törvényjavaslatot terjeszthet a parlament elé, és érje el, hogy az állami cégek ugyanazt a pénzt fizessék a miskolci, mint a győri dolgozónak, ha ugyanazt a munkakört látják el. Természetesen hosszú távú megoldást jelenthet a Jobbik béruniós kezdeményezése is, ami európai szinten igyekszik felzárkóztatni a béreket. Az utak állapota katasztrofális, ez a hóolvadás időszakában különösen látványos. A választókörzet egészségügyi infrastruktúrája is leépült, a diósgyőri kórház megszüntetésével olyan szúrást kapott, amit nehezen hever ki, ráadásul most még az orvosi rendelők felújításától is elvonta a pénzt a fideszes többségű közgyűlés 2017 novemberében. Hivatalos adatkéréssel fordultam a polgármesterhez, hogy megtudjam ennek az okát.

- Az említett javaslataikat rendre lesöprik a fideszes többségű önkormányzatban, a fejlesztésekről nem hajlandók egyeztetni az ellenzékkel. Miért ilyen rossz az együttműködés?

- Úgy érzem, a Fidesz mindent és mindenkit ellenségnek tekint, aki nem illeszkedik be a rendszerébe, ezt pártállami időket idéző káderpolitikát folytatják Miskolcon is. A másik probléma szerintem az, hogy a város gazdasági helyzete feleannyira sem jó, mint amennyire a Fidesz állítja.

Nem hajlandó egyeztetni a miskolci polgármester az önkormányzati képviselőkkel

A Jobbik önkormányzati képviselője emlékeztetett: az elmúlt években folyamatosan javasolta a városvezetésnek, hogy legyenek költségvetési egyeztető tárgyalások a városrészek önkormányzati képviselőivel. Azért lenne erre szükség - folytatta -, mert az adott terület képviselői megvitathatnák az egyes körzetek fejlesztési igényeit és ezek pénzügyi hátterét.

Elég megnézni a városgazda tevékenységét, látható, hogy nagyon kevés pénzből gazdálkodik. Ha leülnének velünk, mint megválasztott képviselőkkel egyeztetni, akkor erre fény derülne, így inkább egyszerűen lesöprik a javaslatokat. Elkeserítőnek tartom, hogy ügyek mentén sem hajlandók velünk együtt dolgozni a városért.

- A miskolci sajtó viszont a Fidesz kezében van, akárcsak az országos média jelentős része, így az emberek helyi szinten is megkapják a kormánypropagandát, benne az ellenzéket érintő hazug támadásokkal. Ön rendszeresen találkozik a választókkal, korábbi közleményei szerint az ő panaszaik nyomán fordította képviselői költségkeretét utak felújítására vagy közvilágítás-fejlesztésre. Hogy látja, az emberek vevők a Fidesz üzeneteire vagy igénylik a változást?

- Úgy látom, egyre kevésbé hiszik el. A várost 8 éve vezeti a Fidesz, eleinte még hittek nekik az emberek, most már egyre kevesebb hitelt adnak például a helyi szócsőnek, a Miskolci Naplónak.

Pakusza: Komplex fejlesztés az Észak-Kiliánban

Mint mondta, a Lányi Ernő - Róna utcák térségében, a két utca közötti szakaszon közel 3 millió forintból új közvilágítás épült ki: 2016-ban a tervezés, tavaly év végén pedig a kivitelezés valósult meg, melynek eredményeként két új kandeláber került kihelyezésre. Az említett szakaszon új járda is épült egészen a Pereces-patak Róna utcai hídjáig.

Igénylik, óhajtják a változást, ez április 8-án meg is lesz.

- Ha már április 8.: valószínű, hogy az eredmény ismét szoros lesz. Ha ön kerül a parlamentbe a választókörzet képviselőjeként, mik a fő célkitűzései?

- Mint már szóba került, kulcskérdés a bérek felzárkóztatása, mind a bérunió, mind az állami cégek bérkiegyenlítése révén. Megreformálnánk a már említett lakcímkiadási rendszert is, de rendbe kell tenni a minősíthetetlen utakat és elengedhetetlen az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése is. Egyre romlik egyébként a közbiztonság is, ráadásul a megye foglalkoztatási stratégiájához készült felmérés szerint a megye lakói közül 39, Miskolc lakói közül 30% nem rendelkezik 8 általánosnál magasabb iskolai végzettséggel.

Tudtuk, hogy nagy a baj Borsodban, de hogy ennyire, azt nem

A megoldási javaslatokat is tartalmazó tanulmányt augusztus végén fogadta el a megyei közgyűlés, jóllehet, az abban szereplő javaslatok inkább tűnnek merész céloknak, mintsem egy - akár középtávon elérhető - jövőkép megfelelő eszközeinek. Hogy az Észak-Magyarországi régió, azon belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország és az Európai Unió legszegényebb térségeinek egyike, nem újdonság, ám az adatok szinte kilátástalan helyzetről árulkodnak.

Ez lesújtó, ha ezeken a folyamatokon nem változtatunk, a város és a térség halálra van ítélve.