Pál Gábor: A "spájzban lévő" kormányközi strómanok ráteszik tolvaj kezüket az önkormányzati ingatlanokra

Pál Gábor: A "spájzban lévő" kormányközi strómanok ráteszik tolvaj kezüket az önkormányzati ingatlanokra

Tolvajtempó: most az önkormányzati ingatlanvagyon kiárusításának kikényszerítésén a sor

– így fogalmaz Pál Gábor, Szentendre önkormányzati képviselője szerda délutáni Facebook-bejegyzésében, aki úgy gondolja, "már a napnál is világosabb, hogy az eredeti tőkefelhalmozás korában képzelik magukat a kormányzati szereplőknek is nevezett tolvajok".

Az előválasztás jobbikos jelöltje szerint "botrányos", hogy a magánalapítványi közvagyon kimentése után ezúttal az önkormányzatok bérlakás-vagyonát szemelték ki.

Emlékeztet, hogy egy tegnap éjszaka Böröcz László fideszes parlamenti képviselő által benyújtott törvényjavaslat arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy

a piaci ár 15-30 százalékos értékén árusítsa ki a bérlakásállományát.

Az ismét kivéreztetett, vagyonfosztott önkormányzatokkal persze megint nem egyeztettek, nem voltak kíváncsiak előzetesen véleményükre

– sérelmezi Pál Gábor, hozzátéve, hogy a törvény értelmében minden bérlő megvásárolhatja a bérlakását, ha 2021. január 1. előtt kötött vele bérleti szerződést az önkormányzat. Mindegy, hogy egy szociális bérlakásról, vagy kvázi piaci alapon bérelt önkormányzati lakóingatlanról van szó, ahogyan az is, hogy műemléki épületben, vagy lakótelepi házban található a bérlemény.

Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, teljesen szétverik az önkormányzatok bérlakás-gazdálkodását, és lakhatási válság alakulhat ki

– figyelmeztet, s arról is tájékoztat, hogy Szentendrén nagyjából 200 jelenleg is lakott önkormányzati bérlakás található, melyek nagy részének megítélése szerint "búcsút inthetünk".

Pál úgy látja, hogy a jövőben már nem fognak tudni felkínálni rászoruló, kevésbé tehetős, helyben dolgozó fiatal pároknak, családoknak lakásokat bérletre. 

Hogy miért nem, mert nem lesz mit.

– szól érvelése, melyet azzal folytat, hogy előreláthatóan nem marad lakóingatlana az önkormányzatoknak, amit pályázat útján – a családvédelmi munkacsoport bírálati szempontjai alapján – odaítélhetnének az arra érdemes gyermekes családoknak. Emellett szerinte 

nehezen magyarázható része a fideszes törvényjavaslatnak, hogy egy bérlő - aki lehet, hogy csak egy éve bérli a jelenleg még közvagyonnak számító ingatlant - miért veheti meg ennyire kedvezményesen a lakást? Én ezzel elvi szinten sem értek egyet. Hogy aztán továbbadhassa egyből jelentős haszonnal? Esetleg az őt is meghitelező ingatlanspekulánsnak?

A törvényjavaslatnak a politikus szerint az lesz a legsúlyosabb következménye, hogy 

a minden bizonnyal már a "spájzban lévő" kormányközi strómanok – akik már kinézték az értékes ingatlanokat –, hamarosan elkezdik megkötni a nem túl vagyonos bérlőkkel az előszerződéseket, illetve kifizetik helyettük a 15 százalékos vételárat, meg még valamit adnak nekik, s ráteszik tolvaj kezüket az értékes, jó helyen lévő ingatlanokra.

Pál szerint fel kell lépni az újabb közvagyon-privatizáció ellen, mivel a kormány ehhez kapcsolódó terve veszélyes.

Lakásvásár a Várban: van tapasztalat privatizálási szabályok jogi megalapozásához politikai haszonnal

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 15-20 százalékért vehetnek lakást hamarosan a Várnegyedben önkormányzati lakásokat bérlők, ugyanis a műemlékvédelem alatt álló ingatlanok eladását előkészítő törvényjavaslat Böröcz László tájékoztatása szerint hasonló kedvezményt adna a bérlőknek, mint amit azok kaptak, akik a rendszerváltás után megvásárolhatták bérleményüket.