Palkovics nem érzi a kínai egyetem ügyében a háttérben meghúzódó titkosszolgálati szálat

Palkovics nem érzi a kínai egyetem ügyében a háttérben meghúzódó titkosszolgálati szálat

A nagy vihart kavart a kommunista Kínában működő Fudan Egyetem magyarországi campusa ügyében nyilatkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fidesz-közeli Hír TV-nek. Mint arról mi is beszámoltunk, a beruházást a magyar adófizetők állják, de az kínai hitelből, kínai alapanyagokból és jórészt kínai vendégmunkások bevonásával kívánják megvalósítani.

„Nemzeti" kormányunk kínai hitelből, kínai céggel, kínai vendégmunkásokkal építteti a kínai egyetemet

Az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését, amihez Magyarország a hírhedt Budapest-Belgrád vasút konstrukciójához hasonló gigahitelt venne fel.

Az egyetemmel kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Bizottság is kérdéseket vetett fel, melyekre viszont válasz nem érkezett.

Budapesti kínai egyetem - Kik tárgyalják az együttműködést s történt-e nemzetbiztonsági átvilágítás?

A Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén többek között az ellenzéki képviselők kezdeményezésére szó volt Magyarország és a Fudan Egyetem között köttetett megállapodásról, illetve arról a kínai egyetemről, amelyet Orbán Viktor és a kínai kommunista párt megegyezése alapján úgy látszik, meg fognak építeni Budapesten, ismertette Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az ülést követően Facebook-oldalán.

Palkovics úgy véli, az egyetemen zajló ideológiai képzés kérdését, azoktól kell megkérdezni, akik ilyet mondanak. „Én is láttam különböző idézeteket a Fudan egyetem dokumentumaiból, Kínában ezt majdnem minden egyetemen meg lehet találni. Ha ezt gondoljuk ideológiai kérdésnek, akkor itt valószínűleg tévedünk” – mondta a miniszter az adásban. Úgy véli,

az orvostudományba, műszaki tudományokba nehéz ideológiát vinni,

és ez a hazai szocializmus ideje alatt sem igazán sikerült.

A miniszter szerint az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem, ahová akár magyar diákok is bejuthatnak. A tárcavezető szerint egyébként a Fudan már két éve itt van Magyarországon, a Corvinusszal közösen végez képzést.

A felvetett titkosszolgálati szálról Palkovics azt mondta, hogy ha egy ország Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, akkor ehhez nem kell neki egy egyetem.