Párizs a támadásra emlékezik, de nem fél

Az MTI tudósítás szerint a köztársasági elnök a stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát a 63 éves Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia "toleranciára és intelligenciára" kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

Brutális terrortámadás rázta meg Párizst, Iszlám Állam: ez csak a kezdet

Párizsban péntek este merényletsorozatra került sor. A támadók pokolgépet robbantottak a francia válogatott mérkőzése alatt a stadion mellett, valamint öngyilkos merénylők is felrobbantották magukat. Egy étteremben AK-47-essel nyitottak tüzet, és több tucat emberrel végeztek. Összesen hat helyszínen volt összehangolt támadás.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, valamint Manuel Valls miniszterelnök és a kormány több tagja délelőtt ellátogatott a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez, s mindenhol emléktáblákat lepleztek le az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok neveit olvasták fel a koszorúzásokat követően.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=WAiwimKeUzQ]

Az évforduló előestéjén Sting adott telt házas koncertet a Bataclanban, amely a brit énekes fellépésével nyitott meg újra egy év után. Párizs egyik legrégebbi könnyűzenei szórakozóhelyét teljesen felújították.

Nem félnek

A Le Parisien című napilapban vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 56 százaléka továbbra is elsősorban dühöt és felháborodást érez a terrorizmus miatt, de csak 19 százaléka vallotta azt, hogy fél. A megkérdezettek 86 százaléka az elmúlt év támadásai ellenére sem kíván változtatni az életmódján, ugyanakkor 63 százalékuk úgy véli, hogy a biztonsági intézkedések sem csökkentik az újabb támadások kockázatát.