Párizs éberségre inti a médiumokat

Szerdán hackertámadás érte a TV5Monde tévéadót; és úgy vélik, előfordulhat még hasonló eset.

A belügyminiszter óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy a támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett. A TV5Monde csatornáinak adása délután 6 órára állt teljesen helyre.

"Van egy állítás (miszerint az IÁ tette), de azt mindig ellenőrizni kell" - jelentette ki Bernard Cazeneuve belügyminiszter, miután Fleur Pellerinnek, a kulturális tárca vezetőjének kérésére a jelentősebb francia médiumok vezetői tanácskozásra összegyűltek a minisztériumban. "Elszánt terroristákkal van dolgunk, de mi is elszántan vesszük fel velük a harcot" - tette hozzá Cazeneuve.

Az incidens miatt az Európai Bizottság arra kérte az unió országait, hogy erősítsék meg kiberbiztonsági együttműködésüket.

Szakértők szerint kiválóan képzett szakemberek együttműködése kellett ahhoz, hogy egy ilyen jelentős hackertámadást végre tudjanak hajtani. "Egyesek hajlamosak azt gondolni, hogy a dzsihadisták félművelt terroristák, ami tévedés, mert komoly műszaki eszközeik vannak, amelyeket tudnak is kezelni" - jelentette ki Daniel Martin, a francia belbiztonsági szolgálat (DST) egyik volt felügyelője, a kiberbűnözés elleni fellépés céljára létrehozott intézet, a Cybercrime Institute alapítója.