A rabszolgatörvény mellett a bíróságokat is elintézte a Fidesz

Fekete nap ez a mai.

Hogy ez mit jelent? Miniszteri kézbe kerül majd, hogy ki lehet bíró az új rendszerben és az újonnan létrehozott közigazgatási bíróságoknál lehet pert indítani, ha valaki vitatja az adóhivatal, a rendőrség, illetve a választási bizottság döntéseit. Továbbá az új közigazgatási bíróságokon döntenek majd adóügyekről, építési ügyekről, de például sztrájkokról és tüntetésekről is.

A gond ezzel az, hogy a kormány eddigi politikáját tekintve éppen most darálták be a független bíróságokat is.

A Jobbik szerint a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényjavaslat amellett, hogy veszélyezteti a bírói függetlenséget, azt is megmutatja, hogy a Fidesz még a saját, leghűségesebb kádereiben sem bízik – erről egy hónappal ezelőtt beszélt a jobbikos Staudt Gábor, Varga-Damm Andreával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Korábban arról is beszámoltunk az Alfahíren, hogy Patyi András lehet az új bírósági rendszer vezetője, akit még szeptemberben nevezett ki Áder János bíróvá. Korábban a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként már bizonyította alkalmasságát. Ő vele esett meg az is, hogy megbüntette Orbán Viktort egy plakátja miatt, ám később alázatos módon elnézést kért tőle.

Amnesty: újabb lépés a független és pártatlan bíráskodás lebontása felé

„Eddig a kormánytól szervezetileg független volt az intézmény, a változás azt eredményezi, hogy a Kormány az igazságügyi miniszteren keresztül döntő befolyást szerez arra, hogy kiből lehet bíró, kiből lehet bírósági vezető. Ezzel a kormánytöbbség feltehetően újabb tízmilliárdokat költ arra, hogy a saját hatalmi érdekeit szolgálja ki és korlátozza az emberek független és pártatlan bírósághoz fordulás jogát”

- közölte a parlamenti szavazás után az Amnesty International Magyarország.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás és a közigazgatás két eltérő hatalmi ág, eltérő szemlélettel és eltérő célokkal. A közigazgatásból érkező és a minisztertől függő bírók azonban nagyobb aránya kétségessé teszi, hogy a közigazgatási bíráskodás mennyiben fog tudni megfelelni az igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlansága kritériumainak.

Az Amnesty a közleményében arra is kitért, hogy a valódi társadalmi egyeztetés nélkül, a jogalkotásra vonatkozó szabályok megsértésével megalkotott jogszabály nem szolgálja az igazságszolgáltatás hatékonyságának a növelését, ráadásul a Velencei Bizottság véleményét sem várta meg a kormány.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

A Fidesz már saját embereiben sem bízik?

A legnagyobb ellenzéki párt szerint a közigazgatási bíróságok felállítására vonatkozó javaslatával a Fidesz olyan "garanciákat" épít be a rendszerbe, amivel még a hozzá legközelebb álló, a kormánypártot hűségesen kiszolgáló emberek is csak biodíszletek lesznek - mondta Staudt Gábor, Varga-Damm Andreával közös csütörtöki sajtótájékoztatóján.