Óriási balhé a parlamentben: ordibálás, árulózás, kitiltások a rabszolgatörvény miatt

Az utca betört a parlamentbe.

A hétfői napirend előtti felszólalásokat Dr. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kezdte: a nyugodt kezdést jelentő beszéd arról szólt, hogy a szombati szakszervezeti tüntetés az urizáló fideszes elit hatalmának üzent megálljt, mert az embereknek elegük van abból, hogy kiszolgáltatják őket a multiknak. Hivatkozott arra, hogy a munkaképes lakosság 83 százaléka utasítja el a törvénymódosítást, ami alapján

250-ről 400 órára emelnék a túlórakeretet anélkül, hogy erről megkérdeznék őket.

A túlórát elrendelni szokták, nem önként vállalni – mutatott rá, és ez visszatérő elem volt, mert az ellenzék legfontosabb kritikája pont arra irányult, hogy az önkéntesség csak illúzió, valójában egy egyszerű munkavállaló nem mer ellentmondani a főnökének, ha az be akarja hívni „önkéntes alapon” dolgozni. Tóth Bertalan elmondta, hogy 2925 módosító javaslatot nyújtottak be, ez 150 órányi munkát jelent a parlamentnek – ha ezt nem veszik figyelembe, az szabálytalan.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában azzal akarta menteni a helyzetet, hogy a javaslat azoknak akar több munkalehetőséget biztosítani, akik többet akarnak keresni, szó sincs kötelezettségről. Erre az egész ellenzék felhördült, hiszen szerintük ezt nem lehet önkéntességre hagyni, ha az emberek az állásukat féltik.

„Miért zúg a csekély számú tömeg?” – provokálta az ellenzékieket Kövér László házelnök, majd menetrend szerint a Ház méltóságát kérte számon a bekiabáló képviselőkön.

Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint

aki igennel szavaz szerdán, az elárulja a népét.

A politikus döbbenetesnek nevezte, hogy a szakszervezeteket is háttérbe szorítják, és akár napi tízórás, vagy pedig hatnapos munkavégzésre képesek kényszeríteni a dolgozókat.

Kiemelte azt is, hogy a törvény lehetővé tenné a túlórajáradékról való lemondást, pedig olyan ember a világon nincs, aki a pénzt, amiért megdolgozott, ne kérné. Kivéve – mutatott rá – akkor, ha az ember félti a munkáját, és ezért nem tud mást tenni. Pintér szerint pofátlanság, hogy mindezt a kormány az emberek szabad döntéseként határozza meg, miközben családok tömegét készülnek tönkretenni azzal, hogy a multik oldalára álltak.

A Jobbik politikusa szerint nincs miről tárgyalni, mert „egyszerűen nem szabad megszavazni” a rabszolgatörvényt, és ehelyett erősíteni kell a szakszervezeteket, a multikkal kötött stratégiai megállapodásokat pedig felül kell vizsgálni.

Azt mondta, legszívesebben ráborítaná az asztalt azokra, akik megszavazzák ezt a törvényt, de aki ezt megteszi végül nem ő lesz, hanem az emberek, akik 2019-ben nem akarnak a rabszolgák évében élni.

Ettől a ponttól Bodó Sándor államtitkár válaszolt minden felszólalásra. Pintér Tamásnak válaszul felolvasott egy papírt arról, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő arra, hogy a „jelen kor gazdasági követelményit” kövessék. Szerinte nem árulják el a népet, mert a kormányzat jó és sikeres.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint a kormány az emberi jogok világnapját azzal ünnepli, hogy éves szinten két és fél hónappal több munkára kötelezik az embereket. Mindezt úgy, hogy az ezért járó pénzt csak 2022-ben fizetnék ki, már ha a dolgozó még életben van, vagy Magyarországon maradt.

Azt mondta, a magyar emberek már így is túlterheltek, nem véletlen, hogy vezetjük a rákos és infarktusos halálozások számát. A javaslattal ezt fogják tovább erősíteni, még több lesz a stressz, még többen halhatnak bele az életmódjukba. Példának felhozta azt is, hogy komolytalan elképzelés ha valaki azt várja, majd egy egyedülálló édesanya ellent fog mondani a főnöke túlórakérésének, amiért cserébe lehet, hogy kirúgják, de lehet, hogy egyszerűen csak nem kap bónuszt. „Ennyire önkéntes” az önkétesség – mutatott rá.

Szabó Tímea egy ponton léhűtő senkiháziaknak nevezte a képviselőket, ezután Kövér László figyelmeztette, hogy kizárja, ha ilyen csúnyán beszél.

Bodó Sándor államtitkár válaszolt neki is, bár némi képzavarral: a papírjából ugyanis olyan választ kezdett felolvasni, ami arról szólt, hogy vannak hétvégén is dolgozó emberek, például a boltok kasszásai, vagy az áramszolgáltatók munkatársai. Csakhogy a hétvégi munkavégzésnek semmi köze ahhoz, hogy valaki napi tíz órát, vagy heti hat napot dolgozik, a hétvégi munkabeosztásért ugyanis hétköznapi szabadnap jár, ez nem a túlórákról szól.

Vadai Ágnes követte a sort, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint az egész országot felháborította a rabszolgatörvény, ráadásul nem is lehet róla szerdán szavazni, mivel annak általános vitáját le sem zárták: emlékezetes, Lezsák Sándor az ülést egyszerűen félbeszakította, volt olyan képviselő, aki szóhoz sem juthatott.

Pofátlanságnak nevezte, hogy míg a parlamenti képviselők gyakran kihagyják az üléseket, addig az embereket gond nélkül köteleznék még több munkára, mert csak összeszerelőüzemek droidjainak tekintik őket. Ezzel tovább fog nőni a kivándorlás is – jegyezte meg. Vadai szerint a Fidesz-KDNP ezekkel a lépeseivel az

„Út a börtönbe programot” hajtja végre magával szemben.

Ezen a ponton Kövér László elvette tőle a szót és arra szólította fel, hogy „szedje össze magát”, viselkedjen normálisan, és „hagyja abba az óbégatást”, a képviselőtársak sértegetését pedig fejezze be. Úgy tűnik, „óbégatásnak” nevezni egy parlamenti képviselő felszólalását, nem sérti a Ház méltóságát.

Ezután Kövér a Vadainak válaszoló Bodó Sándort „bátor államtitkárnak nevezte”. Sok köszönet azonban most sem volt Bodó válaszában, mert Vadai kivándorlásról szóló mondataira válaszul arról beszélt, hogy most többen dolgoznak az országban mint korábban, csakhogy Vadai arról beszélt, hogy a rabszolgatörvény után mi lesz, nem pedig most mi van. Bodó szerint ráadásul „minden alapot nélkülöz” az elvándorlásról való felszólalás, ez azért elég erős kijelentés egy olyan országban, ahonnan több mint félmillió ember távozott külföldre.

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő zárta az ellenzékiek sorát a napirend előtti felszólalásokban: azt mondta, most nem szégyen egyetérteniük az ellenzéki pártoknak, és abban bízik, hogy az eddigi tízezres tüntetés hamarosan százezresre növekedik.

Hol van Kósa Lajos? Hol van az előterjesztő?

- tette fel a kérdést Keresztes, majd megjegyezte, hogy Kósa nem hogy túlórára nem vállalkozik, de még a munkáját sem végzi el.

Az LMP-s képviselő úgy vélte, a kormány a rabszolgatörvénnyel minden írott és íratlan szabályt semmibe vesz, és tovább erősíti azt, hogy a magyar munkavállalókat olcsó munkaerőként tartja. Hozzátette, hogy az országban súlyos bérválság van az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt, családok ezrei szakadtak szét, és a törvénymódosítás ezt tovább fogja erősíteni.

Bodó Sándor államtitkár nem tudott mit tenni, ismét elővette a papírját és ismét felolvasta, hogy a munkaidő módosítása nem lesz kötelező jellegű, és csak rendkívüli helyzetben rendelhető el. Tehát elrendelik, nem pedig önkéntes – tűnik ki soraiból.

Az MSZP-DK-Párbeszéd 2925 darabból álló módosítócsomagját Kövér László ezután a hirtelen összehívott Igazságügyi Bizottság javaslatára összevonta egyetlen napirendi pontba, majd ezt azonnal le is szavaztatták a frakcióval. Az ellenzék padsoraiból erre kiabálni kezdtek Kövérrel és sípok is előkerültek, aki ezért orvosi kezelést ajánlott figyelmükbe.

Varga László MSZP-s képviselőt kizáratta a Fidesz-KDNP frakció rögtönítélő szavazása, ezután Tóth Bertalan frakcióvezető szólalt fel amiatt, mert számtalan hiba volt a 2925 darab módosító összevonása kapcsán.

Az Index felvétele a balhéról:

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő azt mondta Kövér Lászlónak, hogy szégyen ami itt történik, és a „történelem ítélőszéke elé fognak kerülni mindannyian” ezért.

A dühös felszólalások után az ellenzéki frakciók elhagyták az üléstermet:

Az Országgyűlés a jelenlegi állás szerint szerdán szavaz a rabszolgatörvénynek nevezett módosításról.