A levezető elnök megunta a rabszolgatörvény vitáját, megvonta a szót az ellenzéki képviselőktől

Kedd késő éjszakáig tartott az úgynevezett rabszolgatörvény parlamenti vitája, amelynek a legjobb pillanatában is maximum négy darab kormánypárti politikus volt jelen - ők a "vita" során persze nem szólaltak fel, míg a KDNP még csak nem is képviseltette magát... Viszont az elvi esélye megvolt annak, hogy az ellenzékiek meggyőzzék a napirendi pontot beterjesztőként végigkövető Kósa Lajost, ám ezt egy idő után (kb. 23:40 körül) megunta Lezsák Sándor levezetőelnök, a Házszabályra hivatkozva. Ugyanis a vonatkozó szabályok között szerepel egy ilyen tétel:

"(1)Azt a felszólalót, aki felszólalása során nyilvánvalóan indokolatlanul eltér a tárgytól, vagy ugyanabban a vitában feleslegesen saját vagy más beszédét ismétli, az ülést vezető elnök felszólítja, hogy térjen a tárgyra, egyidejűleg figyelmezteti az eredménytelen felszólítás következményeire.

(2)Az ülést vezető elnök megvonhatja a szót attól a képviselőtől, aki felszólalása során a második felszólítás ellenére is folytatja az (1) bekezdésben meghatározott magatartást."

S Lezsák szerint a vitában már nem lehetett újat mondani. Először Demeter Márta LMP-s képviselőt hallgattatta el, és zárta ki az aznapi munkából (vicces, de ehhez az eredményhez a jobbikos Jakab Péternek lókupecnek kellett neveznie Orbán Viktort, most alacsonyabban szálltak a kizárások), majd a még sorban következő képviselőknek már egyszerűen meg sem adta a szót. Mert csak ismételnék magukat - vélekedett.

Egyébként az elhallgatott politikusok ügyükben az ügyrendi bizottsághoz fordulhatnak.

A vita lezárása sem sikeredett fényesre. Kósa Lajos közölte, hogy a kötelezően kiszabott túlmunka (a túlóra 400 órában maximalizálása) nem is rabszolgatörvény, illetve fog majd egyeztetni a szakszervezetekkel is. De én most egy másik érvére hívnám fel a figyelmet. Ellenzéki oldalról ugyanis elhangzott a vitában, hogy ez a fideszes javaslat meggyorsítja a magyar munkaerő kivándorlását, ám Kósa Lajos szerint ez nem igaz.

Úgy látja, egyébként is csökken az Európia Unióban dolgozó honfitársaink száma. A kormány adatai szerint jelenleg mindössze 420-440 ezer ember közé esik ez a szám, akik közül 110 ezer ingázik.

"Ami olyan, mint Ceglédről felutazni Budapestre"

- magyarázta bele a pesti éjszakába Kósa Lajos.

Az utolsó jobbikos felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita volt, aki megpróbálta rávenni a kormánypárti politikusokat, hogy szóljanak hozzá a milliókat érintő törvényjavaslathoz. Nem járt sikerrel, viszont érdemes belehallgatni, milyen a hangulat a parlamentben éjszaka:

 

sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
sss
2019. április 23. | 16:39
Nem túl elégedettek a helyiek a fideszes városvezetővel.
sss
2019. április 23. | 15:45
Jöhetnek a kórházbezárások?

Szomorúbban nem is indulhatna a hét: a velünk élő 1995, a Nemzet Szakértő Közgazdásza, Bokros Lajos, pontosabban pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom feladta a harcot, nem küzd tovább a modern Magyarországért. Mint írják:

„A Modern Magyarország Mozgalom hét éven át tartó önzetlen küzdelme, amelynek középpontjában az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt, nem vezettek sikerre”.

Ezt olvasva nyilván olvasóink ezrei rohannak bánatukban a kisboltba vagy a kissarkiba egy kevertért, hiszen ők is tudják, érzik, nem vagyunk rá méltók, hogy egy ilyen párt képviselje a "szabadságelvű konzervativizmust, a kapitalista piacgazdaságot és a képviseleti demokráciát".