„Őrült bizonytalanság és őrült félelem van az egész világon, de az oktatásban különösen”

„Őrült bizonytalanság és őrült félelem van az egész világon, de az oktatásban különösen”

Szeptember elsején becsengettek, ismét megteltek a padok gyerekekkel, de az idei tanév más, mint az eddigiek. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az első napot úgy értékelte:

Őrült bizonytalanság és őrült félelem van az egész világon, de az oktatásban különösen.

Felidézte, amikor áprilisban az érettségi időszakát éltük, és azon gondolkodott mindenki, hogy legyen-e vagy sem, a betegszámok sokkal alacsonyabbak voltak, ráadásul minden diák és oktatásban részt vevő pedagógus otthonról ment ebbe a feladatsorba.  

És most mit látunk? Nyaralásból érkeznek az emberek, a családok akár külföldön is voltak, a Balatonon elképesztő mennyiségű nyaralóval találkozhattak, és ezt a nagy kavarodást viszik most be az oktatási rendszerbe

– fogalmazott.

Hozzátette, mintegy másfél millióan indították az új tanévet, ez a szám pedig egy teljesen bizonytalan állapotot generál.

Azt érezzük, hogy nincs kellő biztonság. Például sokkal leszabályozottabb volt az érettségi időszaka, a PSZ ebben aktívan részt vett. Itt most nem tudjuk, hogy mi fog történni

– vélekedett.

Elmondta továbbá, hogy még augusztus elején levelet írtak az államtitkárnak azt kérve, szabályozzák le és mindenki számára hozzák nyilvánosságra, mit kell tenni egy újabb járványhelyzet esetén. Szabó Zsuzsanna továbbá kitért a pedagógusok egészségügyi szűrésére is. Kifejtette,

fontosnak tartották volna, hogy még a tanévkezdés előtt derüljön ki, melyik pedagógus beteg. Rendszeres szűrést kértek, a gyakoriságot nem határozták meg, hiszen - fogalmazott az elnök - ez szakemberek feladata lenne. A pedagógus társadalom egyébként 50 éves átlagéletkorral rendlekezik, 42 százalékuk a veszélyeztetett korosztályba tartozik.

A PSZ kezdeményezte, hogy azok a szülők, akiknek általános iskolás gyermekük van, s őket pedig nem lehet magukra hagyni otthon, kaphassanak járulékot. Továbbá azt is kérték, vizsgálják felül azon tantárgyakat, amiket ki lehet váltani. A mindennapos testnevelés kapcsán például a személyes kontaktus elkerülhetetlen, ez pedig komoly veszélyforrás. Az Emmi részéről megjelent szabályozásban azt írják, szabad térben, nagyobb távolságtartással ez kezelhető, azonban ha beköszönt a rossz idő, sok gyermek lesz összezsúfolva.

Arra, hogy elképzelhető-e a pillanat, amikor a PSZ azt fogja javasolni a pedagógusoknak, ne járjanak iskolába és ne tanítsanak, Szabó Zsuzsanna azt felelte:

Ha eljön a pillanat, keményen ki fogunk állni emellett. Diákot és pedagógust meg kell védeni attól a helyzettől, hogy ki legyenek téve egy erősebb fertőzésveszélynek.