Titkosszolga telefonszáma is felbukkant a Pegasus-listán

Titkosszolga telefonszáma is felbukkant a Pegasus-listán

A lehallgatásokat ténylegesen végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) egyik tisztjének telefonszáma is megtalálható a Pegasus kémszoftver listáján – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró csapata.

A Pegasus-botrány júliusban robbant ki, amikor egy nemzetközi újságíró csoport nyilvánosságra hozta, világszinten 50 ezer, Magyarországon pedig több mint 300 személyt céloztak meg a Pegasus nevű izraeli fejlesztésű kémszoftverrel. Hazánkban zömmel üzletemberek, újságírók, ügyvédek, ellenzéki politikusok voltak a célpontok.

Titkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is, derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

Hogy egy magyar titkosszolgálati tiszt is a célpontok között volt, az úgy derült ki, hogy a CallApp nevű telefonkönyv-applikáció gyűjtötte a felhasználók által megosztott kontaktokat, amiben szerepelt a titkosszolga névvel és az „ov nbsz tech elh” rövidítéssel. A tényfeltáró újságírók meggyőződtek, hogy az illető valóban az NBSZ munkatársa, a telefon az ő nevén van, azt ugyanakkor nem tudni, hogy hogyan került a Pegasus célpontjai közé. Lehetséges, hogy rutinellenőrzésen esett át, de lehetséges, hogy a szoftver tesztelésére használták a készüléket. A Direkt36-nak viszont több titkosszolgálati forrás is megerősítette, hogy ilyen célra külön telefonokat és teszttelefonszámokat tartanak a szolgálatok.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A telefonszám felhívásakor valóban az érintett titkosszolga jelentkezett, aki azonban érthető okokból nem válaszolhatott a kérdésekre, illetve azt sem kívánta kommentálni, hogy száma a Pegasus célpontjai között van.