A Fővárosi Választási Bizottság emberét is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel

A Fővárosi Választási Bizottság emberét is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel

A Pegasus kémszoftver egyik célpontja volt Vértesy László is, aki a Fővárosi Választási Bizottság tagja - derítette ki a Direkt36.

A portál szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tanító jogász korábban a Századvég kutatója volt, a 2018-as választások előtt pedig a Jobbik kampányát segítette. A Fővárosi Választási Bizottságnak 2014 óta tagja. Vértesy két telefonszáma is szerepelt azon a listán, ami a célpontokat tartalmazza.

Mint kiderült, a jogász két telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasus különböző ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. 

A kiszivárgott adatbázisból az nem derül ki, hogy a kizárólag állami szerveknek eladott kémszoftvert vajon ki vetette be a magyar célpontok ellen, azonban Kósa Lajos fideszes politikus korábban nyilvánosan is elismerte, hogy az Orbán-kormány beszerezte és használja is az izraeli fejlesztésű kiberfegyvert. 

Nem egyértelmű, hogy Vértesy miért vált célponttá. A Direkt36 által megkérdezett ismerősei nem tudnak semmi olyan ellene folyó hatósági vizsgálatról, amely indokolhatta volna a célbavételét. 2018 őszének elején irányították rá a Pegasust, és az ismerőseitől kapott információk és a nyilvánosan elérhető adatok alapján ebben az időben nem történt vele semmi olyan esemény, amely könnyedén megmagyarázná a célszeméllyé válását.

Ebben az időszakban is voltak ugyanakkor közéleti jellegű megbízatásai.

Vértesy már ekkor is tagja volt a Fővárosi Választási Bizottság nevű testületnek, amelynek feladata az, hogy biztosítsa a választás törvényességét és tisztaságát. Ők vizsgálják ki például a választóktól vagy politikusoktól beérkező, a választási szabályok megsértésének gyanújáról szóló bejelentéseket.

Vértesyt először 2014-ben – a fideszes városvezetés idején – választották meg erre a pozícióra. 2019 augusztusában, nem sokkal az ellenzék győzelmét hozó önkormányzati választás előtt újra megválasztotta a Fővárosi Közgyűlés. Egy jelenlegi önkormányzati forrás a Direkt36-nak azt mondta, hogy Vértesy nem pártdelegáltként került be a testületbe, hanem a Tarlós István akkori főpolgármester mellett dolgozó jegyző javaslatára.

Mint ismert, a Direkt36 cikkeiből derült ki, hogy a Pegasus kémszoftvert Magyarországon újságírók, kormánykritikus médiatulajdonosok, ügyvédek, ellenzéki és kormányzati politikusok megfigyelésére is használhatták. A Pegasus célpontjai közt még Áder János köztársasági elnök testőrségének vezetői is felbukkantak.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}