Pentagon-iratok: „Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására”

Pentagon-iratok: „Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására”

Sas Zoltán jobbikos képviselő kezdeményezésére tették nyilvánossá a titkosított anyagot.

Nem hallgatták le az amerikaiak a magyar kormányt, a Pentagon-iratokként elhíresült, kiszivárgott titkos információk Magyarországot érintő megállapításai nem ilyen forrásból származnak

- állapította meg a Nemzeti Információs Központ, amelynek most titkosítás alól feloldott jelentése azt is rögzíti, hogy az amúgy már korábban a kiszivárgott iratokban írtak valósak, bár hvg.hu szerint a sajtóátvételekkor torzulhattak.

„Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására” – rögzíti a Nemzeti Információs Központ (NIK), vagyis a Rogán Antal minisztériuma által felügyelt szuper-titkosszolgálat jelentése, amely az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 19-i ülésén hangzott el arról, hogy mi igaz a Pentagon-iratokban említett magyar vonatkozású információkból.

A nyilvánosság kizárásával az ülésen a NIK munkatársai által adott tájékoztatás tartalma eddig minősített, vagyis titkosított adat volt, ám a bizottság jobbikos elnökének, Sas Zoltánnak a kezdeményezésére a titokgazda, vagyis a NISZ főigazgatója a minősítést megszüntette, a bizottság pedig kedden délután a honlapján közzé is tette a NIk-nek az ülésen bemutatott prezentációját.

A kísérőlevélben Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója rögzíti, három, Magyarországot érintő állítása volt a Pentagon-iratoknak, amelyeket amúgy az egyesült Államokban közben vád alá helyezett 21 éves Jack Teixeira szivárogtatott ki, aki a titkos dokumentumokhoz a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda tagjaként fért hozzá.

A dokumentumok három ponton tartalmaznak magyar vonatkozású állításokat. Ezek:

- Az egyik dokumentum a szövetségesi együttműködés keretében jelöli Magyarországot, amely – a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként teljesíti vállalt szövetségesi feladatait.

- A „Szigorúan titkos!” minősítésű jelentésben szereplő „Bizalmas!” minősítésű információ szerint „a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként”. „A Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi-8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, melyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

- A NIK főigazgatója által írt összefoglaló szerint a fenti három állítás közül az első annyira nem is újdonság, mivel „a sajtó korábban már tudósított arról, hogy 2022. június 29-én, a madridi csúcstalálkozón döntöttek a NATO keleti szárnyának megerősítéséről”.