Amíg az orosz vakcinát Budapesten vizsgálják, addig Belgiumban már készülnek az amerikai oltóanyag sorozatgyártására

Amíg az orosz vakcinát Budapesten vizsgálják, addig Belgiumban már készülnek az amerikai oltóanyag sorozatgyártására

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap közétett cikkében arról számolt be, hogy a Pfizer nevű amerikai gyógyszercég a német BioNTech vállalattal közösen fejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagát Amerikán kívül a belgiumi üzemében tervezi gyártani.

A napilap szerint amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az oltás európai forgalmazását, az észak-belgiumi Antwerpentől délre, Brüsszeltől észak felé mintegy 30 kilométerre található Puurs városában lévő üzemben akár már a jövő év elején megkezdődhet a sorozatgyártás.

A Pfizer és a BioNTech november első felében jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani az egyelőre BNT162b2 néven ismert oltóanyagból.

Vakcina: „Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot!"

Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot, ne használja a magyar embereket tesztalanyként, térjen vissza a megismert útra és bízzon meg az európai hatóságokban - szólította fel a kormányt dr. Lukács László György azt követően, hogy megérkezett Magyarországra az európai ellenőrzéseken még át nem esett orosz koronavírus-védőoltás mintája.

Emlékezetes, a héten Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, ebből 10 adagot kaptunk.

Egyébként a Reuters információi szerint a Szputnyik nevű orosz vakcina ügye tovább élezi a magyar kormány és az Európai Bizottság közti feszültséget, amiből így is van elég: mint ismert, jelenleg nagyban megy a szkander a két fél között, miután egyelőre úgy néz ki, valóban jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését.