Pintér Sándort nem mindenre engedte válaszolni a Fidesz a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Pintér Sándort nem mindenre engedte válaszolni a Fidesz a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Halász János alelnök vezetésével a Fidesz lényegében szabotálta Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásának egy részét csütörtökön a Nemzetbiztonsági bizottság előtt tartott éves beszámolója során. A belügyi vezetőt Vadai Ágnes akarta kérdezni Völner Pál miniszterhelyettes, államtitkár korrupciós botrányáról és annak hátteréről, valamint a Pegasus-ügyről, azonban ezekre a miniszter csak zárt ülés keretében szeretett volna felelni, ahonnan Vadait, mint külsős tagot a fideszes többség távol tartott – ami így el is maradt.

Pintér Sándor belügyminiszter az éves meghallgatásán több titkosszolgálati vezető jelenlétében azt mondta, a Belügyminisztérium alá tartozó nemzetbiztonsági szolgálatok 2020-ban hibátlanul ellátták feladataikat és a jogszabályoknak is megfeleltek, a járványhelyzet pedig számos feladatot terhelt rájuk, többek között a kémelhárítás és gazdaságvédelem kapcsán is, mert „sokan érdeklődtek” aziránt, hogy a magyar kormány milyen lépéseket tervez.

Azt mondta, a Terrorelhárítási Központ eddig hét támadási kísérletet hárított el, de részt vettek a 2020 novemberében Bécsben történt terrortámadás, valamint franciaországi merényletek felderítésében is. 2020-ban nem volt hazai kísérlet, 2021-re vonatkozóan pedig arra emlékeztetett, hogy egy 23 éves magyar férfit kellett elfogniuk terrorveszély miatt.

Szijjártó elviccelte a lehallgatásokat: „Azt hittem, az NSO az a Nemzeti Sport Online"

A külgazdasági és külügyminiszter határozottan cáfolta, hogy bármilyen köze lenne a külügynek és az irányítása alá tartozó titkosszolgálatnak, az Információs Hivatalnak (IH) a Pegasus nevű kémszoftver használatához. A miniszter azt állította az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt csütörtökön tartott éves beszámolóján, hogy a szoftver izraeli gyártójáról, az NSO-ról először azt hitte, az a Nemzeti Sport Online.

A jobbikos Stummer János vezette bizottság ellenzéki tagjaitól a miniszter több kérdést is kapott, például arról, hogy kivizsgálják-e, hogyan kaphatott törvénysértő módon állandó engedélyt Völner Pál parlamenti államtitkár titkos megfigyelések indítására úgy, hogy arra csak Varga Judit miniszter lett volna jogosult, és felülvizsgálják-e ezeket az engedélyeket annak fényében, ami azóta Völnerről kiderült. A bizottság arra is kíváncsi volt, hogyan folyhatott hosszadalmas adatgyűjtés az államtitkárral szemben úgy, hogy ő közben hivatalban volt és megfigyelési engedélyeket adhatott ki különböző ügyekben, és eleve, milyen nemzetbiztonsági kockázatokat jelenthetett a személye.

Azt is megkérdezték tőle – részben Kövér László házelnök beszédére utalva -, hogy lát-e a 2022-es választásokat érintően nemzetbiztonsági kockázatokat, valamint, hogy hogyan értékeli Kósa Lajos elszólását a Pegasus beszerzéséről, hiszen pont Pintér volt az, aki egy újságírót korábban arra figyelmeztetett, valójában még kérdezni sem törvényes dolog olyan államtitkokról, mint egy kémprogram használata.

Pintér Sándor rámutatott: a titkosszolgálatok bizalmi szintje a társadalomban meghaladja az Országgyűlését és a parlamenti képviselőkét is, így nem lehet arról beszélni, hogy az emberek ne bíznának bennük.

A magyar választási rendszerbe úgy véli, nagyon nehéz lenne kívülről beavatkozni, mivel papír alapú és rengeteg megfigyelő (értsd: ellenzéki delegált – a szerk.) dolgozik a választásokon. Ellenben rámutatott arra is, hogy Nyugaton és a tengerentúlon felmerült már külföldi beavatkozások kockázata.

Ami a választásokat érintő kockázatként értékelhető a miniszter szerint, az a koronavírus-járvány miatti védekezés, ugyanakkor megnyugtatta a bizottság tagjait, hogy a németeknél is tomboló járvány alatt zajlott le a szavazás, és ő nem gondolja, hogy erre Magyarország ne lenne hasonlóan képes.

Biztonságos és demokratikus választások várhatók Magyarországon

- jelentette ki, a Kövér László-féle beszéddel kapcsolatos felvetésre hozzátéve:

Sem az ellenzék, sem az ellenzéki pártok képviselői nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.

A Pegasus-ügy kapcsán korábban tett megjegyzéséről, miszerint az újságíróknak államtitkokról kérdezni is felbujtásnak, így bűncselekmények számíthat, a miniszter azt mondta, nem fenyegetésnek, hanem felvilágosításnak szánta szavait, Kósa Lajossal kapcsolatban pedig a Legfőbb Ügyészség már határozatot hozott. Ismert: ebben azzal mosták tisztára a fideszes politikust, hogy amikor azt mondta, a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust, akkor egyszerűen nem mondott igazat, tehát nem sértett államtitkot sem.

A Völnerrel és a Pegasussal kapcsolatos további kérdésekre a miniszter csak zárt ülésen akart válaszolni, de annyit azért elmondott, hogy nem tud több ezer oldalas nyomozati iratokról, és sem az alájuk tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem hajtott végre megfigyelési feladatokat az ügyben, amiben egyébként is büntetőeljárás zajlik.

A zárt ülésre azonban nem került sor, miután a kérdéseket feltevő Vadai Ágnes külsős tagot a bizottság fideszes többsége szavazással tiltotta el a zárt ülésen való részvételtől, így – mivel az ülés okafogyottá vált volna – végül meg sem tartották. Az ellenzéki képviselők hevesen bírálták Halász János bizottsági alelnököt a döntés miatt.

A Nemzetbiztonsági bizottság ülésén Pintér Sándor előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert hallgatták meg, arról itt olvashatnak.