Plakáton a 2017-es Budai Kitörés Emléktúra

Az érdeklődők a részletekről természetesen továbbra is első kézből tájékozódhatnak a hivatalos Facebook-oldalon az Emléktúráról, amely 2017-ben más lesz mint az eddig megszokott, ugyanis két egymáshoz nagyon hasonló szervezést egyesítettek, megtartva és vegyítve azok jellemzőit.

Huszár Péter lapunk számára összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat:

A túra első szakasza egy 12,5 km-es rész, amit évről évre egyre többen csinálnak végig, mivel ez egy teljesíthető és különösebb felkészülést nem igénylő megemlékezés. A találkozó a pesthidegkúti, tehát a II. kerületi Templom utcai világháborús emlékmű előtt lesz reggel 10 órától. Legkésőbb 10 óra 30 perckor pedig elindul a kegyeleti túra.

"Indulás előtt elhelyezünk egy koszorút a templom falán lévő Kitörés emléktáblán és egy rövid visszaemlékezést is felolvasunk. Utunk innen a Kálvária-hegyre vezet. Ezt a pontot már tavalyi túrázóink megismerhették és egy elég meredek szakaszon jutunk a sírhoz. Aki ezt tudja teljesíteni az már bizonyosan végig tud majd jönni az első szakaszon. A következő emlékpont a Csúcs-hegyen vár ránk. Ez az a sírhely, amelyet az óbudai jobbikosok tartanak rendben és egyben ez az a pont is, amely a legtöbb rongálást szenvedi el évről évre. Bízunk benne, hogy 2017-ben senki sem gyalázza majd meg a sírt és a környezet méltó lesz a kitörésben életét vesztett katona sírjához. A következő és egyben az idei újdonság a Szarvas-kunyhónál vár ránk, ahol 1945-ben a kitöréskor pár egyetemi rohamzászlóaljas katona húzta meg magát. Sajnos az erdei menedékhelynek mára már csak a romjai találhatóak meg, de érdekes és izgalmas történéseket fogunk itt feleleveníteni. A Homok-hegyi sír előtt még két lőszertartó bunkert is érintünk, majd a Nyéki-hegy felé vezető út egy nagyobb részén ismét bunkerekbe botlunk az egykori futóárokban haladva. Leereszkedünk a Hűvösvölgybe. Terveink szerint a sarki lángosos nyitva lesz még, így kutyafuttában bárki vehet magához némi élelmet. A villamos sínek feletti sír felkeresése után a Mária úton haladunk, majd áttérünk a régi kőfejtős útra, hogy a lehető legrövidebb úton érjük el a Széher úti négy katona sírját". Az érkezés várhatóan 15 órakor lesz, így aki akar, az haza is tud menni.

A nehezebb rész ezután következik:

"A Széher úttól nekivágunk és meg sem állunk a Szépjuhásznéig. Itt rövid pihenőt fogunk tartani és ide várunk néhány korabeli hangulatú oldalkocsis katonai motort is. Utunkat a Budakeszi Vadaspark felé folytatjuk és az út mellett megállunk majd egy sírnál. Ez leginkább a Sztrilich Pál Cserkészparkhoz van közel. Ezen katonasírok felé ritkábban járnak túrázók, így minden esetben rendbe rakjuk a sírokat és környéküket, majd a rövid megemlékezések, koszorúzás és mécses gyújtások következnek. Utunk a Nagy-Kopasz felé halad tovább, errefelé találjuk azt a három katonasírt, amellyel kapcsolatban túravezetőnk egy feltételezhetően ezen a környéken lezajlott harci cselekményt fog elénk tárni. Innen Perbál felé vesszük az irányt, ahol koszorúzunk az emlékműnél, majd Tök és a töki szőlős következik. Itt idén komoly fejlemények történtek, melyekről és az itt elesett katonákról alapos ismertetőben lehet részünk. Végül, a teljes kimerülés határán és 50 km-rel a lábunkban, a mányi patakparton tartjuk az utolsó megemlékezést, a Kitörés emlékműnél". A tervek szerint reggel 6 óra lesz, mire a túra végére érnek a résztvevők.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=MQqIKVfQYoA&feature=youtu.be autoplay:0]

A szervezők ugyanakkor figyelmeztetnek:

"ez a túra nehezen teljesíthető, kemény erőpróba, komoly, rendkívüli felkészülést igényel. Felelőtlenül vagy kalandvágyból senki se vágjon bele!"