Előre tudni lehetett: senkit nem vonnak felelősségre a plakátrongálások miatt

A Fidesz azzal érvelt, hogy ott van a rendőrség.

A Heves megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületben országosan is az egyik legdurvább kampány folyt. Szabó Zsolt exállamtitkárhoz köthető lapok rágalmazták a riválisokat, miközben az ellenzékiek plakátjait az éjszaka leple alatt rongálták meg. Szervezettségre utaló jel, hogy ezek a rongálások egyidőben, ugyanazon éjszakákon történtek az egész választókerületben.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke még 2018. március 27-én tett feljelentést, aminek nyomán büntetőeljárások indultak a Hevesi Rendőrkapitányságon ismeretlen személyek ellen.

A szemle szerint ők Heves belterületén 62 db plakátot, Tarnaméra belterületén 8 db plakátot, Boconád belterületén pedig 17 db plakátot rongáltak meg.

Megtudtuk, hogy a Legfőbb Ügyészség szóbeli (!) állásfoglalására hivatkozva a nyomozóhatóság úgy ítélte meg, hogy a választási plakátok megrongálása

nem tekinthető a társadalomra veszélyesnek, a kárérték pedig álláspontjuk szerint nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt.

Végül tulajdon elleni szabálysértés miatt folytatták le az eljárásokat, de hiába. A visszanézett kamerafelvételeken látható személyeket nem sikerült jól beazonosítani, a hevesi kapitányság illetékes osztályvezetője ezért határozatában úgy fogalmazott,

„az eljárás adatai alapján az eljárás alá vont személy kiléte nem állapítható meg és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, az eljárást a szabálysértési hatóság megszüntette."

Ennyire volt szemtelen az a fideszes retorika, hogy akit zavar a plakátrongálás, az forduljon a hatóságokhoz. Semmi haszna nincs.