Porhintés a Normafáról szóló népszavazás

A Jobbik szerint porhintés a  Normafa fejlesztésével összefüggésben kiírt helyi népszavazás, amelyen nem lehet felelős döntést hozni. 

Gyöngyösi Márton, a párt választókerületi elnöke keddi sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a népszavazás szerinte biankó felhatalmazás az önkormányzatnak. Úgy értékeli, a projekt jelentős magánérdekeket szolgál, mert a bevételekből a vendéglátósok, szállodák és egyéb rekreációs tevékenységek üzemeltetői részesülnek. A jobbikos képviselő azt mondta: a Normafa fejlesztésének van létjogosultsága, de az önkormányzat koncepciója nem alkalmas arra, hogy az ott élők felelős döntést hozzanak róla.
 
Az ellenzéki politikus korrektnek ítélte meg a Natura 2000-es tanulmányt, a pénzügyi hatástanulmányt azonban ellentmondásosnak nevezte, és szóvá tette, hogy az nem elég részletes. Bírálta egyebek mellett, hogy a tanulmányok első ütemében nem esett szó a kultúrtörténeti emlékek felújításának vagy a részlegesen offshore tulajdonban lévő Olimpia szálló kisajátításának költségeiről. A dokumentum 
6 és 12 milliárd forint közötti költségvetéssel számol. Vagyis minimális és a maximális kiadás között kétszeres (!) a különbség. 
Gyöngyösi szerint visszatetsző az is, hogy az önkormányzat saját, korábban évtizedeken át el nem végzett feladatait, a zöldterületek megújítását, a közvilágítás, a közbiztonság és a parkolók rendezését különböző cégekre bízná. Ezekre a célokra a XII. kerület minden évben komoly állami forrásokat kap, ám eddig mindig másra fordították - emlékeztet a politikus. A politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy az idegenforgalmi beruházások költségeinek jelentős részét az önkormányzat finanszírozza, ám a működtetés jogát, és az ezzel járó profitot magáncégek kapnák meg.

Ön szereti a napfényt?

A XII. kerületben május 17-én tartanak helyi népszavazást a képviselő-testület által korábban egyhangúlag elfogadott nyolcpontos határozatról. Gyöngyösi szerint a referendumra feltett kérdés is alkalmatlan arra, hogy a hegyvidéki polgárok felelős döntést hozhassanak. Hiszen lényegében arról szavazhatnak, hogy egyetértenek-e a Normafa fejlesztését előirányzó önkormányzati határozattal. Ez a Normafáról 2013-ban alkotott törvény alapján készült. 
Ez egy összesen két (kettő) oldalas jogszabály, ebből 1,5 oldalon keresztül helyrajzi számokat sorolnak fel.
Hozzátette: ezt annak idején a jobbikos képviselők is megszavazták, hiszen abban csak annyi állt, hogy a Normafát rehabilitálni és fejleszteni kell. Gyöngyösi szerint ez olyan, 
"mintha arról kérdeznénk az embereket, hogy szeretik-e a jó levegőt és a napsütést. Erre mindenki igent mondana. Csakhogy a Szaharában is elég tiszta a levegő, és van jó sok napfény is. Az ördög a részletekben van, és ezekről nem tudunk szinte semmit"
 - mutatott rá a politikus.
 
A Jobbik szerint így nem sok értelme van szavaztatni az embereket. Gyöngyösi úgy látja: a fideszes hegyvidéki önkormányzat "demokráciáért játszik", de valójában az egész referendum csak porhintés, az emberek nem tudhatják, miről döntenek.