Egy új törvénymódosítás szerint Portugáliában nem hívhatja a főnök a beosztottját munkaidőn kívül

Egy új törvénymódosítás szerint Portugáliában nem hívhatja a főnök a beosztottját munkaidőn kívül

Olyan új törvénymódosítást fogadtak el Portugáliában, amelynek értelmében a munkáltató nem keresheti telefonon az alkalmazottat munkaidő után - írja a Euronews. A kormány célja, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a munka és a magánélet között, akik megsértik a törvényt, bírságot kaphatnak.

A munkaidő szigorú betartása mellett a módosítás arról is rendelkezik, hogy 

a munkáltatók ezentúl kötelesek segíteni a dolgozóknak az olyan költségek fedezésében, amelyeket a home officera való átállás okozott. Ilyen például a drágább internet-előfizetés, de akár a villanyszámla is.

Ezenkívül a 8 évnél fiatalabb gyereket nevelő szülők bármikor dönthetnek úgy, hogy otthonról dolgoznak, és ehhez előzetes bejelentés sem kell.

A munkáltatóknak egyébként kötelező lesz legalább kéthavonta személyes találkozót szervezni a dolgozókkal.

Az újonnan elfogadott törvénymódosítás kizárólag azokra a cégekre vonatkozik, ahol 10-nél többen dolgoznak.

A szabályok megszegése súlyos kötelezettségszegésnek minősül, amit a cég méretétől függően 2000 és 61 000 euró közötti büntetéssel sújthatnak.

A munkaügyért és szociális biztonságért felelős miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy többek között azért is támogatják Portugáliában a távmunkát, mert az az országba vonzhatja a digitális nomádokat, vagyis akik a világ bármely pontján élve tudnak távmunkában dolgozni.