Novák, a megosztó: csak a magyarok harmada szerint teremt egységet a fideszes államfőjelölt

Novák, a megosztó: csak a magyarok harmada szerint teremt egységet a fideszes államfőjelölt

Mint ismert, az Egységben Magyarországért államfőjelöltje a Jakab Péter által felkért Róna Péter nemzetközi közgazdász lett, ennek kapcsán a Publicus készített egy közvélemény-kutatást fideszes aspiránssal, Novák Katalinnal kapcsolatban.

Arra jutottak, hogy a volt családügyi minisztert, fideszes alelnököt még Áder János jelenlegi államfőnél is megosztóbbnak látja a közvélemény; a magyarok háromnegyede egy pártok felett álló, független köztársasági elnököt fogadna el.

Ahogy arról a Népszavában megjelent összefoglalóban írnak, Novák Katalin jelölése megtörtént és gyakorlatilag biztosra vehető a parlamenti megválasztása, ám még a kormánypárt híveinek majdnem fele (48 százaléka) is nyugodt lelkiismerettel válaszolta azt, hogy pártok felett álló elnököt szeretne. A kép azonban azzal együtt teljes, hogy a jobboldali válaszadók majdnem ilyen arányban (42 százalékban) tartják elfogadhatónak, ha az elnök valamelyik párt elkötelezett híve. Ezt a teljes lakosságnak mindössze 18 százaléka tolerálja, az ellenzéki összefogás szimpatizánsai kivétel nélkül elutasítják és még a pártválasztásban bizonytalanok 83 százaléka sem fogadja el egy pártkatona köztársasági elnökké választását.

Novák Katalin személye a megkérdezettek 

  • 48 százaléka szerint megosztó,
  • 6 százaléka szerint inkább megosztó,
  • 6 százaléka szerint inkább egységet teremtő,
  • 27 százaléka szerint egységet teremtő,
  • 13 százaléka pedig nem válaszolt.

A Fidesz pártkatonájával szemben egy nemzetközi közgazdászt jelöl az ellenzék

2021 december végén, az év utolsó kormányinfóján az ATV kérdésére bejelentette Orbán Viktor, hogy pártja Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. Igaz, Gulyás Gergely korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem ő volt a miniszterelnök első választása, hanem Kövér László, aki azonban nem fogadta el a felkérést, így lett köztársasági elnök-jelölt a korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A Publicus kutatásából kiderül az is, hogy a leköszönő államfőt, a szintén fideszes Áder Jánost a megkérdezettek fele ugyan megosztó, vagy inkább megosztó politikusnak tartja, de 40 százalék úgy találja, hogy inkább egységet teremtő módon végezte munkáját.