Mibe fektetnének a magyarok 10 millió forintot? Leginkább ingatlanba egy felmérés szerint

Mibe fektetnének a magyarok 10 millió forintot? Leginkább ingatlanba egy felmérés szerint

A Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásban azt a kérdést vizsgálták a 18 év feletti magyar lakosság megkérdezésével,

ha lenne tíz millió forint szabad megtakarítása, jórészt mibe fektetné be?

A napi.hu megbízásából született ezer fős reprezentatív felmérés eredménye azt mutatja, hogy a válaszadók relatív többsége a pénzét ingatlanvásárlásba fektetné.

A portál megjegyzi, hogy bár hazánkban az ingatlanok ára rendkívül magas, és egyre több jel mutat arra, hogy nem éri meg ilyen eszközbe fektetni, sőt, sok esetben jobban megéri bérelni a lakásokat, mint megvásárolni, a lakosság még mindig ezt tartja a legjobb befektetésnek.

Így a kutatás alapján a megkérdezettek 46 százaléka elsősorban ingatlant vásárolna 10 millió forintból.

Mindenesetre az utóbbi időben napvilágot látott adatok azt jelzik, a magyarországi ingatlanárak növekedési üteme várhatóan aligha mérséklődik mostanában. Különösen a fővárosban szabadult el az árszínvonal, ott már az 1 millió forintos négyzetméterárat is meghaladta:

Átlagosan 1,1 millió forintba kerül egyetlen négyzetmétere egy új budapesti lakásnak

A tavalyi mélypont után ismét magára talált az újépítésű ingatlanok piaca, 2021 első fél évében Budapesten 111 társasházi projektben közel 4200 lakás értékesítése indult el, ami időarányosan 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest - közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

A felmérésben az ingatlan után jelentősen lemaradva a következő helyen 12 százalékkal a deviza (dollár vagy euró) áll, míg a harmadik legnépszerűbb válasznak az arany bizonyult. Állampapírban csupán 10 százalékuk fialtatná pénzét. Részvényt, vagy kriptovalutát (pl. Bitcoin) a válaszolók 5-5 százaléka választana, egyéb befektetést pedig 8 százalék.

Ezen felül azt is megállapították, hogy a nemeket tekintve a férfiakra jellemzőbb a kockázatvállalás, mint a nőkre. Továbbá arra is fényt derítettek, hogy minél magasabb az iskolai végzettsége valakinek, annál kevésbé konzervatív befektető, azaz a diplomások inkább rizikóznak.

A korcsoport szerinti bontásban pedig a felmérés arra jutott, hogy az ingatlanbefektetés a fiatalok körében a legnépszerűbb: a 40 év alatti korosztály 55 százaléka ebbe fektetné be a kapott 10 millió forintot.

Érdekesség még, hogy a községekben és a megyeszékhelyen élők viszonylag nagyobb arányban választanák az ingatlant befektetési eszközként, mint a budapestiek és a kisebb városokban lakók.