Putyin szolgálata után, most a kommunista Kína érdekeit képviselte Orbán Brüsszelben

Putyin szolgálata után, most a kommunista Kína érdekeit képviselte Orbán Brüsszelben

Az uniós kezdeményezés a rossz helyzetben lévő európai szélerőmű-turbinákat gyártó cégeket segítette volna a versenyelőnnyel rendelkező kínaiakkal szemben. Csak Magyarország nem írta alá.

Még el sem ült az Orbán múlt heti viselkedése által kavart botrány, de egy újabb kínos ügyet vett észre a 24.hu. 26 uniós tagállam meg tudott állapodni abban, hogy végre kell hajtani az Európai Unió szélerőmű csomagját, a kommunista keletet képviselő Fidesz-kormány viszont ismét a feketebárány szerepére kényszerítette Magyarországot.

Orbánnál a keleti nyitás azt jelenti, hogy ott tesz keresztbe nyugati szövetségeseinknek, ahol csak tud.

A kínai turbinákat gyártó cégek egyre jobb helyzetbe kerülnek, míg az európaiak veszélyben vannak. Ez a helyzet azért alakult ki, mert a szélenergia-aukcióknál leginkább az előállítási költség a döntő, tehát azok tudnak eladni, akik a legköltséghatékonyabban állítanak elő energiát. Európában egyelőre nincsenek kínai turbinák, de félő, hogy erre a piacra is betörnek a kínaiak.

Az EU-s kezdeményezést aláíró 26 ország elköteleződött amellett, hogy 2026-ig elegendő anyagi forrást fektetnek a szélenerigia fejlesztésében, ezen kívül az olcsóság helyett a magas minőségre, a környezetkímélő és kiberbiztonsági szempontból megbízható szélerőműveket fognak építeni. Ez magában foglalja a szélenergia aukciós rendszerek átalakítását is.

Kína nem örül a magas szintű kiberbiztonsági elvárásoknak, ugyanis a turbinák nagy része csatlakozik az internethez, így rengeteg a környezetére vonatkozó adatot tudna továbbítani.

A protekcionista kezdeményezés alapvetően az európai gyártású, a lehető legbiztonságosabb turbinák vásárlását szeretné elősegíteni.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)