Orbán jól megdolgozott Putyin barátságáért Brüsszelben, de aztán kiküldték a teremből

Orbán jól megdolgozott Putyin barátságáért Brüsszelben, de aztán kiküldték a teremből

Nyolc órán keresztül fárasztotta EU-s tárgyalópartnereit, de végül nem tudta megakadályozni, hogy elkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. A pártállami Kossuth rádióban magyarázkodott péntek reggel a Fidesz-kormány miniszterelnöke.

Orbán Viktor csütörtök éjjel Brüsszelben tárgyalt az EU-csúcson, ahol Ukrajna európai uniós csatlakozásának megindítása, valamint az ukránok Oroszország elleni harcának anyagi megsegítése volt a fő téma. Orbán mindkettőben a kerékkötő szerepét játszotta, illetve Putyin érdekeit képviselte.

A hosszú éjszaka ellenére nem maradt el a fideszes miniszterelnök péntek reggeli Kossuth rádiós álinterjúja sem, csak Brüsszelből jelentkezett be. Itt próbálta meg megmagyarázni a szavazóinak, hogy mit kell gondolni a történtekről:

Hosszú és nehéz vita zajlott le. 8 órán keresztül próbáltam meggyőzni őket arról, hogy ezt ne csinálják és ne is tűzzük napirendre. [...] De nem lehetett őket meggyőzni. [...] Az egyik érvük az volt, hogy ők 26-an vannak, én pedig egyedül, de a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót a nemzeti parlamentek mondják majd ki, így a magyar parlament ezt le tudja szavazni

– érvelt a miniszterelnök, majd nyomatékosította: a jövőben is minden eszközt felhasznál arra, hogy megakadályozza Ukrajna uniós csatlakozását. Magyarán leszavaztatja a parlamenttel. „Ga kell Magyaroroszág, a magyar parlament majd behúzza a kéziféket” – mondta Orbán.

A rádióinterjúban a fideszes miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha a magyarok pénzét akarnák odaadni Ukrajnának, nem pedig azért nem kapnánk pénzt, mert a Fidesz-kormány korrupt és leépíti a jogállamot: „A magyarok pénzét oda akarjátok adni a háború folytatására. Ez nem fogadható el. Azt mondtam, hogy na, ezt már ne. Itt már azonnali érdeksérelem van.”

Orbán úgy véli, hogy a magyar gazdaság az EU-s források nélkül is remekül szuperál.

Ez annak kapcsán merült fel, hogy a Fidesz-kormány antidemokratikus hatalomgyakorlása, illetve a mértéktelen korrupció miatt az Unió visszatartotta, a normál esetben Magyarországnak járó forrásokat. Ebből most 10 milliárd eurót feloldotta – ki tudja, miért. A miniszterelnök szerint az elmúlt év teljesítménye bebizonyította, hogy uniós pénzek nélkül is jól megvagyunk. Erről kéne inkább megkérdezni az embereket a nemzeti konzultációban!

A magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik. De ha az ember pénzt kap, akkor nem kell elszaladni.

Majd meglátjuk, hogy elszaladnak-e a pénzzel...

Orbán a pénz visszatartását úgy értékelte, hogy „packáztak Magyarországgal”, és szerinte ez azt mutatja, hogy „van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalommal.”

Már a jövő évi EP-választásnak is megágyazott, amikor kijelentette, szerinte le kell váltani a mostani vezetést.

Ezután következett a baloldalazás, amit a „szuverenitásvédelminek” hazudott törvény kapcsán ejtett meg a Fidesz miniszterelnöke:

Ha ezeket a kiskapukat bezárjuk, a dollárok nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába.

A teljes ellenzéket idegen érdekeket képviselő „zsoldosoknak” nevezte, miközben azt próbálta meg elhitetni, hogy a kormány a magyar emberek álláspontja alapján hozza meg döntéseit:

Nem arról van szó, hogy a kormány alakítja ki a közvélekedést. Hát a magyar embereknek megvan a magukhoz való eszük.

Hangsúlyozta: a csütörtöki tárgyalások során a magyar emberek álláspontja jelentette számára a legnagyobb erőtartalékot. Vlagyimir Putyin befolyásáról nem ejtett szót.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)