Putyin: meg fogjuk építeni Paks II-t

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Moszkva melletti rezidenciáján folytatott megbeszélését szerdán.

Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Kijelentette:

köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Putyin elmondta: Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

2019-ig biztosan jön az orosz gáz

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket

- közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után.

Közös sajtótájékoztatójukon Putyin egyebek közt azt mondta, hogy az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban.

Az orosz államfő konstruktívnak jellemezte az orosz-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy Magyarország régi és megbízható partnere Oroszországnak.

Elég volt az Oroszország elleni szankciókból

Orbán Viktor szerint az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni Európai Uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni. A miniszterelnök erről szerdán sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy Vlagyimir Putyin fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.

Orbán Viktor megítélése szerint az Európai Uniónak és Oroszországnak minél előbb meg kell találni a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben. Kijelentette: az unió növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

A Jobbik üdvözli az eredményeket

A Jobbik örömmel konstatálta, hogy Magyarország és Oroszország között folynak tárgyalások - jelentette ki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A két ország közötti tárgyalásokon nagyon fontos energetikai kérdések merültek fel, ilyen a paksi atomerőmű építése is, mely jelenleg az EU részéről támadás alatt áll - emlékeztetett Gyöngyösi, aki szerint megnyugtató, hogy Oroszországnak nincsenek fenntartásai a szerződéssel kapcsolatban, és fenntartja a korábban megajánlott konstrukciót. A képviselő hangsúlyozta: a Jobbik továbbra is támogatja a paksi bővítést, az ellenzéki párt egyedül a szerződés titkosítását, valamint a stratégiai jelentőségű kérdés zárt ajtók mögött történő megtárgyalását kritizálja. A Jobbik szerint az atomenergiának jelenleg nincs alternatívája, és örvendetes az is, hogy az orosz technológiával épült erőművet szintén orosz technológiával bővítik.

A Jobbik ugyanígy üdvözli a hosszútávú gázszerződések tárgyalását és megerősítését, mivel úgy gondolják, hogy geopolitikai szempontból is nagyon fontos, hogy Magyarország partnerként tekintsen Oroszországra. Gyöngyösi elmondta:

mára világossá vált, hogy a migrációs kérdés, a terrorizmus és a kontinensünket körbeölelő válsággócok kezelése Oroszország nélkül megoldhatatlan.

A Jobbik örömmel vette az Orbán által megfogalmazott kritikát az EU és Oroszország szankciós háborújával kapcsolatban. Gyöngyösi hozzátette: úgy tűnik, a miniszterelnök több mint egy év után megvilágosodott, és belátta, hogy a szankciós politika nemcsak Oroszországnak, hanem minden egyes európai tagállamnak is árt. A képviselő emlékeztetett: a Jobbik a kezdetektől fogva hangsúlyozta, hogy a szankciós háború óriási kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi károkat okoz majd. Bíznak benne, hogy Orbán többé nem látja el kézjegyével Brüsszelben a szankciós politika meghosszabbítását.

A sajtótájékoztató végén Gyöngyösi Márton reményét fejezte ki, hogy a találkozó végén Orbánnak maradt néhány perce, hogy megkérdezze Putyint, valóban Oroszországból pénzelik-e a Jobbikot, és ha igen, akkor milyen összeggel támogatják őket, hazatérve pedig tájékoztatja majd a közvéleményt az orosz elnök válaszáról.