Rácz András szerint ilyen lenne a Fidesz „békéje” Magyarországnak

Rácz András szerint ilyen lenne a Fidesz „békéje” Magyarországnak

Mit tenne Orbán Viktor, ha Magyarország területének egyötödét megszállnák? Elfogadná a tűzszünetet, elvesztve az ott élőkkel együtt hazája egy részét vagy harcolna az országára támadók ellen?

A trianoni évforduló közelsége miatt különösen elgondolkodtató Rácz András Oroszország-kutatónak a közösségi oldalán közzétett okfejtése és a hozzá csatolt térképek, hogy

vajon mit is jelentene pontosan Magyarország számára az, amit az Orbán-kormány propagandája javasol az ukrajnai béke megoldásaként.

„Ukrajna területének jelenleg körülbelül 19 százaléka van megszállva. Kíváncsiságból megrajzoltam, mit jelentene Magyarország számára, ha az ország 19 százalékát szállná meg az ellenség. Adódik a kérdés, kedves olvasó: te mit tennél?” – írja zavarbaejtően Rácz András.

A szakértő tovább gördítette a gondolatmenetét: az ország egyötöde a megszálló kezén van, „a megszállt területek felnőtt lakosságát szisztematikusan kínozzák és gyilkolják, és ezrével viszik el a magyar gyerekeket a megszállt területekről átnevelőtáborokba, amit üdültetésnek hazudnak.” Vajon ebben a helyzetben azonnali fegyverszünet kérése a helyes, hogy véget érjen a pusztítás, vagy tovább harcolni a hazáért? – teszi fel a kérdést szakértő.

Márpedig ha a válasz az, hogy az azonnali tűzszünet a megszállt területek végleges feladását jelentené, akkor miért várnánk az ukránoktól, hogy ne védjék meg a saját országukat? Illetve, miért hiszi el bárki is Orbán Viktornak, hogy normális volna azt várni az ukránoktól, hogy adják fel a hazájuk egy részét?

Rácz András szerint az Orbán által álságosan hangoztatott béke-narratíva katonai-politikai értelemben kizárólag Oroszország érdekeit szolgálja.

Egy azonnali tűzszünet, ami „elismeri a fennálló új területi realitásokat”, lehetőséget adna Moszkvának, hogy stabilizálja az uralmát a megszállt területek felett, és közben feltöltse az erősen megtépázott haderejét. Egy fegyverszünet radikálisan csökkentené a támogatást, amit Ukrajna a Nyugattól kap, ami lehetőséget adna Oroszországnak, hogy néhány év múlva újra megtámadhassa a kivérzett, legyengült, magára hagyott Ukrajnát.

Ebből pedig egyértelmű a következtetése, hogy ha a magyar miniszterelnök azt várja az ukránoktól, hogy bár nem szenvedtek vereséget, de mégis adják fel a hazájuk egyötödét, akkor ugyanez az Orbán Viktor vajon mit tenne, ha saját hazája lenne hasonló helyzetben?

„Abban az egyben ugyanis igazat mond, hogy ez a történet messze nem csak Ukrajnáról, hanem Magyarországról is szól”

– fogalmazta meg bejegyzésében Rácz András.

(Címlapkép: Rácz András - Facebook)