Nem a szankciók okozták a török gazdasági válságot

Hónapok óta figyelmeztetik a teljhatalommal bíró Erdoğan elnököt: a makrogazdasági számok rosszak!

Nem az Egyesült Államok által bevezetett szankciók okozták a török pénzügyi válságot, azok csupán mélyítették a folyamatot – jelentette ki a Turkinfo főszerkesztője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, kedden. Tarik Demirkán hangsúlyozta: az elemzők immár hónapok óta figyelmezetnek a török makrogazdaság rossz állapotára. A politikai vezetés viszont úgy állítja be a helyzetet, mintha az kizárólag az amerikai szankciók következménye volna. Recep Tayyip Erdoğan elnök egyenesen arról beszél, hogy ez a gazdasági támadás ugyanolyan veszélyes, mintha az ország területét támadták volna meg. Ebben a helyzetben Törökország próbálja átszervezni a gazdaságát más piacokra és szövetségeseket keres Európában – mondta Tarik Demirkán.

Tovább tart a török líra drámája

Erdoğanéktól csak a török devizaválság tüneti kezelésre futja. A valódi megoldás ugyanis - legyen szó akár kamatemelésről, akár IMF-mentőcsomagról - bár gazdaságilag indokolt, politikailag vállalhatatlan lenne az autokrata államfő számára. Holott a baj gyökere épp Orbán jó barátjának elhibázott gazdaságpolitikájában van.

Nem a lelkipásztor, hanem a fegyverkereskedelem a török-amerikai konfliktus elsődleges oka

Első ízben itt foglalkoztunk vele, hogy diplomáciai feszültség alakult ki Törökország és az Egyesült Államok között Andrew Brunson ügye miatt, aki egy észak-karolinai, több mint 20 éve Törökországban élő és ott most házi őrizetbe helyezett lelkész. Trumpék azonnali szabadon bocsátást követelnek, Erdoğanék viszont azt mondják, hogy szó sem lehet róla.