Régenmindenjobbvolt, avagy megújul az MSZP

Ezúttal nemcsak kiesnek a csontvázak a szekrényből, hanem még tisztséget is vállalnak. Sajátos fiatalításba kezdett az MSZP.

Már az elnökválasztás végeredménye is sejtette, a XI. kerületi polgármesterként már bizonyított (nem, megbukott, de rendesen), igazi régi vágású káderpolitikus, Molnár Gyula személyében radikális tisztújítási hullám várható. A nagy erőlködés eredménye viszont fiatalítás helyett leginkább öregítés lett.

A frakcióvezető Tóth Bertalan lesz, első helyettese Burány Sándor, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok minisztere, államtitkára, Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója. Ezzel párhuzamosan Tóbiás József távozik a frakcióvezetésből, két helyettese, Harangozó Tamás és Lukács Zoltán szintén, marad viszont a zuglói Tóth Csaba. Tóth Bertalan ezzel párhuzamosan lemond az MSZP Baranya megyei elnöki posztjáról. Mint ismert, ezen a poszton Puch Lászlót váltotta.

Természetesen nem az MSZP-ről beszélnénk, ha a posztjukból kiebrudált politikusoknak nem kreálnának újabb posztokat, hogy azért annyira ne legyenek elkenődve: így lett Lukácsból szervezetfejlesztési kabinet vezető, Harangozóból antikorrupciós ügyvivő. Munkájukhoz innen is sok sikert kívánunk.

Nem marad állás nélkül az elnökként szintén rendkívül sikeres Mesterházy Attila sem - igaz némileg fajsúlyosabb pozícióban székelhet tovább - ő Burány helyét veszi át: megkapja az Országgyűlés Költségvetési bizottság elnöki posztját (erről még szavazni kell).

dfg

Molnár: "békés és gyors időszak alatt lezártuk a változást a pártban

A pártelnök cáfolva a sajtóhíreket közölte, Nyakó István majdnem biztos, hogy szerepet kap a sajtókapcsolatok területén, de nem ő lesz az MSZP kommunikációs vezetője.
   
Mint mondta, számít mindenki munkájára,

"nem vagyunk olyan sokan, hogy bárkit is az út szélén hagyjunk".

 

Molnár Az ördögtől jobbra állókkal nem fogna össze

A szocialisták újdonsült vezetője a Magyar Időknek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott:

„..ahhoz, hogy le tudjunk győzni valakit, az ördöggel is össze kell fogni, de az ördögtől jobbra álló emberrel azért már ne fogjunk össze!”

Az nem világos, hogy Molnár a magyar politikai élet mely tagját gondolja az ördögnek, illetve a patástól jobbra állót, de elég egyértelmű, hogy a Jobbikra gondolt. Nem mintha az ördögtől jobbra álló össze akarna fogni vele, de azért megmosolyogtató az igyekezett, ahogyan próbálja megnyugtatni a saját táborát a pártelnök.

 

kl

Gőgös a parlamenti vadászmezőn

A tisztújításon amúgy Molnár helyettesévé (ismét) Gőgös Zoltánt választották meg, ő szintén régi motoros, a párt földművelésügyi szakértője, a szocialista kormányok alatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Különös ismertetőjele, hogy nagyon szereti a jobbikosokat.

Kőkemények lesznek

A frissen megválasztott frakcióvezető közölte: "kitartó, szakmailag megalapozott, állhatatos munkát kívánnak folytatni", ráadásul - mint mondta - mindannyian csapatjátékosok.

"A kőkemény ellenzéki kritika, számonkérés, a rendszer hibáira való rámutatás mellett kiemelten fontos számukra a szakmai alapú alternatíva építése."

- mondta.

Megújul a VII. kerületi MSZP is

Természetesen a pártban helyi szinten is fontosnak tartják az új, hiteles személyiségek bevonását a politikába, hiszen a szocialisták is tisztában vannak vele, ha a mikroközösségeken belül is sikerül az emberek számára elfogadható politikusokat előtérbe állítani, akkor az az országos politikára is hatással lesz. Így találták meg a helyi MSZP-sek maguknak

Hunvald Györgyöt, aki ismét az erzsébetvárosi MSZP elnöke lett, bár ennek az Index szerint sem Molnár Gyula pártelnök, sem Kunhalmi Ágnes budapesti elnök "nem örült". Ám a helyi tagok szavazataival megválasztott elnököt nem mozdítják el.

Az újdonsült pártelnök mai sajtótájékoztatóján már azt mondta:

"megérti azt a közösséget, amelynek a vezetőjét meghurcolják, és az valamilyen módon vissza akar csapni és rehabilitálni akarja ezt az embert".

de

"amennyiben ennek az ügynek lesz olyan közpolitikai iránya, amely érintheti a párt budapesti vagy az országos vezetését, akkor a fenntartásait fogalmazza majd meg."

A meghurcolt Hunvald mellett Szanyi Tibornak sem kell számítania retorzióra, pedig a kapitány úr rendesen szembeforgatta csónakját az uralkodó széliránynak. Szanyi korábban azt mondta, "Molnár ragyogó választás a Fidesz számára, a kormánypártok az ügyészség befolyásolásán keresztül markukban tudják tartani az MSZP elnökét." - utalt a XI. kerületi ingatlanbotrányokra a szocialisták EP-képviselője.

Molnár ugyanakkor nem akar nagyon beleállni az ügybe, mint ma mondta: "nem volt olyan szándék és gondolat, hogy induljon fegyelmi eljárás Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, volt elnökjelölt ellen."

Sőt, pénteken találkozik vele. Mint mondta, "egy korszak lezárult, sok feladatuk van, ha bármi probléma van, azt próbálják meg családon belül megbeszélni."